Kad cele godine radiš, a grad ti zbriše sve – golijska sela očekuju pomoć

Posledice nevremena koje je zahvatilo golijska sela Gleđicu i Vučak još se ne mogu u potpunosti proceniti. Oštećeni su putevi koji će se popravljati kada se stabilizuju vremenske prilike. Ono što je najbolnije za žitelje tog kraja jeste gubitak ne samo ovogodišnjeg roda malina.

"Radiš cele godine, a za deset-petnaest minuta završi se i obere sve", ovako je najkraće Blagomir Vuković iz Gleđice opisao elementarnu nepogodu koja je zahvatila taj kraj.

Malinjak je osigurao, ali kaže da će od toga biti slaba vajda.

"Oni priznaju 200 dinara malinu, a malina je 400 dinara. Hajde da nekako podnesemo razliku, dok se izvrši procena. Naredne godine nemamo ništa", kaže Blagomir Vuković.

Kada su ostali bez posla u gradu, Đokovići su se pre pet godina vratili na selo, planirajući da prihod ostvare od poljoprivrede.

Zorica Đoković kaže da su posadili maline, kupine. "Trudila sam se da živim od baštice, da ne idem na pijacu da kupujem. To je sve u jednom trenutku nestalo", ispričala je Zorica.

"To je nenormalno, nezapamćeno. Vetar, oluja, grad veličine oraha je padao, sve nam je uništilo i bašticu i maline, a od toga živimo. Došli smo da nešto radimo, sve je propalo", ispričao je Radovan Đoković.

Žitelji pogođenih krajeva nadaju se da će država pomoći da se ublaže posledice štete koje su pretrpeli. Oštećena lokalna putna mreža, koja je sanirana i od prethodne oluje, ponovo će biti popravljena, kada prestanu padavine.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво