Читај ми!

Nezapamćeno nevreme u Blacu donelo muke poljoprivrednicima, u nekim selima šteta stopostotna

Jaka kiša i grad padali su juče širom Srbije, a najveću štetu pretrpele su poljoprivredne kulture. Nezapamćeno nevreme u Blacu uništilo je rod šljive, ali i drugog voća i povrća. U nekim selima šteta je stopostotna.

Dragi Jezdić iz Kaševara kod Blaca očekivao je ove godine da ubere oko 100 tona šljiva. Nezapamćeno nevreme mu je uništilo sve.

"Ne samo što je uništena šljiva nego je svaka grana kao da si nožem deljao, ono sekirom da delješ, svaka grana. Onda orah, jabuka, povrtarske kulture, krompir, paprika, paradajz, sve je to uništeno, sravnjeno sa zemljom. Ako ne dobijemo neku pomoć od države, teško je", kaže Dragi Jezdić iz Kaševara kod Blaca.

"Padao je 40-50 minuta, na talase. I to je bio jako krupan grad. Videli ste i sami na jabukama gore kako je. Jabuka je baš tvrda, otporna, a na pola je pukla", dodaje Radomir Đokić iz Kaševara kod Blaca.

Kolika je količina grada pala, govori i podatak da se na blačkim poljima nije otopio ni dan posle nevremena.

Grad je padao na čitavoj teritoriji opštine Blace, ali je najviše štete pričinio selima Kaševar, Trbunje, Kutlovac i Đurevac, gde je šteta na poljoprivrednim kulturama stopostotna.

Stanovnici blačke opštine uglavnom žive od poljoprivredne proizvodnje. Više od polovine njih će ove godine ostati bez prihoda.

"Na svim poljoprivrednim kulturama šteta je gotovo stoprocentna. Iznos štete je sigurno preko dva budžeta lokalne samouprave, to je nekih 700-800 miliona dinara", naglašava Ivan Burgić, predsednik Opštine Blace.

Nakon procene štete, Opština Blace uputila je Vladi RS zahtev za proglašenje vanredne situacije na delu svoje teritorije, kako bi poljoprivrednicima nadoknadila deo štete.

Najavljeno je i otkazivanje tradicionalne Šljivijade, a novac predviđen za te svrhe podelio onima kojima su stradale poljoprivredne kulture.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво