Читај ми!

Vatra guta šumu i nisko rastinje na Crnom vrhu, litice otežavaju gašenje

Uprkos kiši koja je rominjala noćas i jutros, i sedmodnevnom angažovanju vatrogasnih jedinica i radnika "Srbijašuma", požar na Crnom vrhu nije ugašen, a opština Priboj je juče proglasila vanrednu situaciju na delu svoje teritorije, ugrožene tim požarom.

Na nepristupačnim obroncima planine Crni vrh, iznad Priboja, požar već danima guta šumu i nisko rastinje, pa je vanredna situacija proglašena u tri mesne zajednice čije je delove teritorja zahvatio - Rača, Banja i Kratovo, radi preduzimannja vanrednih mera, angažovanja dodatnih snaga i sredstava.

Dragan Ljeljen, član opštinskog veća Priboj kaže da iako je u pitanju više stotina hektara, požar je pod kontrolom i nisu ugrožena ni domaćinstva, ni žitelji na tom delu, osim dela imovine, jer je dosta i privtnih poseda, a sve ostalo su "Srbijašume".

"Trenutno se radi na prokopavanju proseka, ili protivpožarnih pruga, uz angažovanje teške mehanizacije opštine Priboj i "Srbijašuma", kako bi se stiglo do izvorišta požara i kako bi se predupredilo njegovo dalje širenje. S obzirom na nepirstupačnost terena, samo pravljenje pruga, takođe nije lako, s obzirom na litice i kameniti deo", rekao je Ljeljan.

Požar je zahvatio više od 300 hektara. Noćašnja kiša nije bila dovoljna da ga ugasi, ali je barem pokvasila tlo i zaustavila njegovo širenje.

Ukoliko se narednih dana stanje ne promeni, najavljeno je i gašenje helikopterima iz vazduha.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи