Читај ми!

Vremenska prognoza postala uznemirujuća vest – dobro za tiraž, ali kako je onima koji to čitaju

"Pakleni dan, Srbija se kuva", "Sunce nemilosrdno prži", "Sutra još jedan pakleni dan"... Kako se osećate kada na plus 37 pročitate ove naslove? Kada je vremenska prognoza postala vest koju iščekujemo sa strepnjom? Personifikacije, hiperbole dobro utiču na prodaju novina, ali loše na nas koji ih čitamo.

Kada se sunce i visoke temperature preteranim jezičkim izrazima predstave kao opasnost, nije čudno što neki ljudi to doživljavaju kao najavu katastrofe.

"Senzacionalistički nastup i najave u novinama sa upotrebom stilskih figura kao što su hiperbole, metafore, različite personifikacije u kojima se sunce predstavlja kao opasnost, visoke temperatire kao opasnost, svakako da izazivaju strah. Time se stvaraju slike i razne apokaliptičke vizije", kaže dr Marina Spasojević, lingvista.

Zastrašivanje jezičkim formama nekada može da izazove i drugačije reakcije.

"Nekada to ima i dobru stranu, jer ima onih koji se neodgovorno ponašaju, pa možda to može pozitivno uticati na njih da se drugačije vladaju u ovim uslovima", dodaje Spasojevićeva.

Ipak, preterane i zastrašujuće najave ekstremno visokih kao i niskih temperatura pogađaju sve, a naročito osetljivije. Treba imati na umu i to da smo posle ovoliko duge borbe sa pandemijom uglavnom svi postali osetljivi.

"Oni koji su ranjivi i skloni hipohondriji – to će ih veoma zastrašiti, možda čak i više nego što bi trebalo. Postoji veza između visokih temperatura i osoba sa psihološkim problemima, depresivnih, ozbiljnih psiholoških problema", objašnjava Aleksandar Kontić, psihoanalitičar.

Optimalne temperature za jul su do 30 stepeni, a sve iznad 35 stepeni smatra se ekstremnim.

"Takvih dana je do sada bilo oko 12 dana. Gledajući taj kriterijum, a i prosečne temperature do sada ovog leta – to bi trebalo da bude ocenjeno kao veoma toplo leto", ističe Nedeljko Todorović, meteorolog.

Prema rečima meteorologa za sutra je najavljen najtopliji dan u ovoj nedelji, negde će biti i iznad 40 stepeni. Ipak, posle sunca kao i uvek dolazi kiša. Osveženje je najavljeno već za petak.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи