Читај ми!

Mesni i mlečni proizvodi pod lupom inspekcije zbog vrućine – na šta potrošači treba da obrate pažnju

Veterinarska inspekcija pojačala je kontrole u letnjem periodu. Pod lupom je hrana životinjskog porekla na zvaničnim prodajnim mestima, ali i na alternativnim, poput tezgi i buvljaka. Posebna pažnja obraća se na Beograd i turističke centre. U inspekciji kažu da je cilj pojačanog nadzora da se spreči trovanje hranom.

Svaki stepen Celzijusa povećava rizik da se hrana pokvari. U veoma kvarljive namirnice spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, posebno majonez i mlečni proizvodi.

Ako je meso u pitanju, prvo se pogleda boja, miris, datum proizvodnje, rok trajanja, kažu kupci. 

Veliki trgovinski lanci imaju jasne procedure kako bi sačuvali kvalitet i bezbednost proizvoda.

"Kontroliše se hladan lanac – od dobavljača preko prijema u distributivni centar, samo skladištenje u distributivnom centru. Monitoring se vrši 24 sata 365 dana u godini. Ono što je važno – da svaka grupa proizvoda ima određen temperaturni režim skladištenja", navodi Milica Popović iz kompanije "Delez Srbija".

Dodaje da se, takođe, obavlja kontrola prilikom otpreme proizvoda do prodavnica, prilikom prijema u samoj prodavnici, kao i kada se nađe u prodavnicama.

Predsednik Pokreta potrošača Beograd Petar Bogosavljević objašnjava na šta kupci treba da obrate pažnju. 

"Potrošači prilikom kupovine treba da obrate pažnju na uslove čuvanja, na datum proizvodnje robe, na izgled pakovanja, jer moguće je da dođe do oštećenja u samom transportu. Da ne kupuju prekomerne količine već one koje su im potrebne za jednodnevnu upotrebu, posebno kada su u pitanju mleko i mlečni proizvodi, meso i mesni proizvodi", navodi Bogosavljević.

Inspekcija pojačana u Beogradu i turističkim centrima

Veterinarska inspekcija je pojačana u Beogradu i turističkim centrima.

"Možemo da kažemo i upozorimo naše potrošače da ne kupuju hranu na mestima koja nisu predviđena za to. Naročito skrećem pažnju na pijace koje se nalaze u turističkim mestima kao i na buvljake u pograničnim područjima zbog toga što tamo ne postoje uslovi da se hrana skladišti i prodaje na adekvatan način", navodi Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije.

U prvih šest meseci ove godine veterinarski inspektori bili su u više od tri hiljade redovnih i vanrednih kontrola. Kažnjeni su oni koji nisu poslovali po pravilima.

Iz prometa je povučeno i neškodljivo uništeno više od četiri hiljade kilograma mesa i proizvoda od mesa, više od 14.000 litara mleka i proizvoda od mleka. Na spisku su i med, riba i jaja.  

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво