Читај ми!

U Đurđinu čuvaju tradiciju – risari i risaruše udruženi u žetvi pšenice

Žetva pšenice je u toku, a moderni kombajni veliki posao završavaju za nekoliko dana. Na severu zemlje čuvaju tradiciju ručnog košenja pšenice koje je nekada okupljalo celu porodicu, rodbinu i komšije.

Na tradicionalni ris, dan žetve pšenice na starinski način, gosti su stigli u fijakerima na imanje porodice Skenderović u Đurđinu.

"Mogu vam reći da je domaćinstvo dosta zahtevan posao. Treba poslužiti goste sa rakijom, a ne smete piti, morate voditi računa", kaže Marin Skederović, domaćin imanja.

Pre zahtevnog posla na njivi, žeteocima se poslužuje obilan risarski doručak.

"Jedan risarski doručak sadrži domaći kruv, slaninu, luk, kiselo mliko, tako da se malo risari okripe", navodi Marija Vidaković iz Đurđina.

Risarski par ručno kosi žito. Ruža Juhas i Stipan Kujundžić druguju u tom poslu već tri decenije.

"Svi smo mi ovde dobri risari, samo zavisi ko je kako kosu otkovao. Za dobar posao, treba malo i urođenih sposobnosti", ističe Stipan Kujundžić, risar iz Subotice.

"Dobra risaruša mora znati sve dobro raditi, biti brza i rođena da voli to što radi. Da bi radio nešto, treba voleti taj posao", dodaje Ruža Juhas, risaruša iz Subotice.

Zanimljive običaje svojih predaka neguju i mladi Subotičani.

"Posao risaruše je da skuplja žito za svojim risarom. On kosi žito, ja za njim. Iako izgleda vrlo lako i naivno, ali kada čovek počne da radi shvati da je vrlo teško i zahtevno", naglašava Ana Dulić iz Đurđina.

"Volim kosu i kositi, ali priznajem da je dosta teško. Bilo je nevreme sinoć pa se žito umrsilo, pa je bilo naporno kositi", objašnjava Marjan Marcikić iz Đurđina.

Mladi gosti iz susedstva zainteresovani su za baštinu koja je obeležje regiona.

"Ljubav prema etnologiji, tradiciji, da očuvamo tu tradiciju koja je stoljećima tu", poručuje Toni Babić, Gornji Hrgovi, Bosna i Hercegovina.

Stare za mašine za žetvu, iako više nisu u upotrebi, zainteresovale su mlade na kojima ostaje da sačuvaju stare žetelačke običaje.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи