Читај ми!

Šest ključnih saveta za savladavanje vrućine

U Srbiji će danas biti izuzetno toplo, sa temperaturom do 38 stepeni. Zbog ekstremnog vremena upaljen je crvenimeteoalarm. Dajemo vam šest saveta kako da preživite ovakvu vrućinu.

Ne izlazite iz kuće kad je najtoplije

Lekari savetuju da se u najtoplijem delu dana, od 10 do 16 časova, ne izlazi iz kuće, kako zbog vrućine tako i zbog visokog indeksa UV zračenja.

Ako morate da izlazite, hodajte po hladovini i birajte klimatizovan prevoz (ukoliko ga ima). 

Mnogo vode – često i po malo 

Nikako, ali zaista nikako, ne izlazite iz kuće bez flašice vode. Neophodno je da hidrirate organizam kako ne biste kolabirali. Međutim, ne valja ni nalivati se sa mnogo vode odjednom jer to može da izazove mučninu. Pijte vodu u malim gutljajima.

Za slučaj da vam naglo padnu pritisak ili šećer, što nije neoubičajeno kad su vrućine velike, imajte uz sebe nešto slano i nešto slatko. 

Izbegavajte alkoholna pića. Možda vas ona kratkotrajno rashlade, ali to je iluzija jer alkohol zagreva organizam. Takođe, dovodi i do dehidratacije.

Zaštitni faktor, lagana odeća, naočare i šešir 

Vrlo je toplo, indeks UV zračenja je visok i zato treba zaštititi telo i spolja. Ukoliko izlazite napolje, obucite odeću svetlih boja, kako bi odbijala svetlost, i preporučljivo je da to budu prirodni materijali, kao što je pamuk ili lan.

Na otvorene delove tela namažite kremu sa visokim zaštitnim faktorom jer je UV zračenje opasno za kožu.

Treba zaštititi i oči i glavu, pa imajte sunčane naočare i šešir, kako biste izbegli toplotni udar i sunčanicu.

Lagana hrana

Po ovakvom vremenu, nikom se ne mili da uključuje šporet i kuva, a uz to, ne preporučuje se ni teška hrana. Možete pojesti neki lagani smuti od voća i povrća jer sadrži dovoljno kalorija, a nije težak.

Najbitnije je da u ishranu uključimo što više povrća, da jedemo žitarice za doručak i da jedemo voće koje ima puno vode – jabuke, dinje, lubenice – sve ono što nas rashlađuje.  

Super, potaži i salate su uvek dobar izbor. Treba izbegavati meso, posebno pohovano i prženo. Za njegovo varenje potrebna je velika količina energije, čije stvaranje dodatno povećava temperaturu organizma. 

Brzo rashlađivanje automobila

Niko ne voli da posle napornog dana uđe u vreo automobil, koji se "upalio" pod suncem. Stručnjaci ukazuju da se na temperaturi od 28 stepeni posle deset minuta temperatura povećava u kabini na 35 stepeni, posle 30 minuta u kabini je 45 stepeni, a posle 90 minuta u kabini je 56 stepeni. Zamislite onda kako je sad kada je ovako toplo.

Jedan od trikova koji vam može pomoći da rashladite automobil je da otvorite prozor na suvozačevom mestu, a da vozačeva vrata otvarate i zatvarate, na taj način spustiće se temperatura u zagrejanom automobilu. 

Oprezno u vodu

Najlepše je ovako tople dane provesti pored vode, ali i u nju ne treba ulaziti "glavom bez obzira", već treba biti pažljiv. Nemojte zagrejani da uskačete u vodu jer, koliko god vam se činilo da je topla, voda je uvek dosta hladnija od tela.

Najpre pokvasite ruke i noge i lagano ulazite u vodu, kako bi se temperature tela i vode polako uskladile i tako prevenirale neželjene situacije.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво