Читај ми!

Dom zdravlja u Zrenjaninu dobio solarne panele

U Dečijem dispanzeru Doma zdravlja u Zrenjaninu puštena je u rad solarna elektrana koja će napajati strujom sve električne uređaje bitne za funkcionisanje ove zdravstvene ustanove. Postavljanje solarnih kolektora i opreme pomogla je Ruska humanitarna misija.

Krov Dečijeg dispanzera u Zrenjaninu sada krasi 146 solarnih panela ukupne instalisane snage od 50 kilovata. Proizvedena električna energija će se moći koristiti direktno ili odloženo.

"Višak električne energije se akumulira u litijumske baterije da bi kasnije u noćnim satima mogla ta energija da se prenosi ka potrošačima", navodi Nikola Šakan iz "Telefon inženjeringa".

Dečiji dispanzer je peti objekat u gradu gde se solarni paneli koriste za proizvodnju tople vode ili električnu energiju.

"Nama to omogućava jednu energetsku bezbednost u jednom delu Doma zdravlja, Dečijeg dispanzera, u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti u mreži", ukazuje Zdravko Ždrale, direktor Doma zdravlja Zrenjanin.

Ovaj projekat, koji je donirala Ruska humanitarna misija, moći će da uspešno radi od 40 do 50 godina, a praćenje količine proizvedene električne energije je moguće preko aplikacije na mobilnom telefonu.

"Znamo koliko je važno da zdravstveni centri budu sigurni kada je u pitanju snabdevanje električnom energijom, zato smo odmah odlučili da ovde realizujemo donaciju. Ukupna vrednost investicije je 90.000 evra", napominje Sergej Ševčuk, generalni direktor Ruske humanitarne misije.

Ovo je samo jedan od projekata za unapređenje energetske efikasnosti koje sprovodi Grad Zrenjanin.

"Podsetiću da smo u toku ove godine izdvojili deset miliona dinara vezano za projekte energetske sanacije. To je iz budžeta grada, a od strane republike je izdvojeno dodatnih 7,4 miliona dinara", navodi Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Od komponenti solarnog sistema u Dečijem dispanzeru jedino je ograničen vek trajanja litijumskih baterija na 6.000 punjenja i pražnjenja. Procena je da će morati da se zamene za 20 godina.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи