Читај ми!

Šapčani traže ukidanje projekta "Jadar", održali protest ispred gradske uprave

Na projektu "Jadar" neće biti nikakvih radova dok se ne završi studija o proceni na životnu sredinu. Nakon toga građani će, najverovatnije na referendumu, doneti konačnu odluku o budućnosti ovog projekta, rekla je minstarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ispred Gradske uprave u Šapcu je održan protest protiv otvaranja rudnika kompanije "Rio Tinto".

Brojne poruke, a zahtev svih okupljenih ispred Gradske uprave isti – zabraniti otvaranje rudnika i ekslopataciju jadarita.

"Naš konkretan zahtev – ukidanje, apsolutno ukidanje projekta 'Jadar', ne samo da ode 'Rio Tinto' nego da niko drugi ne radi taj projekat, da se zabrane sva geološka istraživanja litijuma, sve moguće planirane eksploatacije litijuma u Srbiji, zato što znamo da nije obnovljiv, znamo da nije zelen", kaže Marija Alimpić iz Udruženja zaštitimo Jadar i Rađevinu.

"Zahtev je zdrava priroda i da Jadar, Mačva, Posavotamnava, sve, cela Srbija da žive od svojih resursa, turizma, eko turizma koji će ostaviti ljude na njihovim prostorima da žive i stvoriti nova radna mesta, mnogo veća nego što bi stvorio rudnik litijuma koji će upropastiti prirodu", ističe Ana Pavlović iz Ekološke organizacije Eko Cer.

Ekološki akitivisti tvrde da su istraživanja koja je sproveo "Rio Tinto" već nanela štetu na oranicama.

"Već sada u ovom momentu nastaju dramatične štete, 530 bušotina koje su izbušene bez procene uticaja već utiče na rod na njivama. Poremećeni su životni bilansi, već su prenamenjena zemljišta i već je 'Rio Tinto' drsko ušao i otkupljuje zemlju", naglašava Zvezdan Kalmar, Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji.

Osim ekoloških udruženja skup u Šapcu podržalo je nekoliko političkih partija i pokreta.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво