Читај ми!

Ronioci u borbi protiv kriminala – sa kakvim se opasnostima suočava elitna jedinica Žandarmerije

Od 1. juna sa otvaranjem kupališne sezone ronioci Žandarmerije bili su angažovani čak 14 puta – najčešće zbog potrage za nestalima. Iz reka i jezera izvukli su desetak tela. Uz potragu za nestalima i akcije spasavanja nadležnost te elitne jedinice je i borba protiv svih oblika kriminala na vodotocima Srbije.

Kada se pod vodom ne vidi dalje od pola metra, do olupine vozila prvi stižu ronioci Žandarmerije. S kolegama na kopnu, ronilačkim liftom iz vode mogu da izvuku predmete teške i po nekoliko tona. Takve situacije nisu retke i zahtevaju oprez, jer se pod vodom mnogo toga ne vidi. Kada se roni u vodenoj struji dodatna opasnost je da se oprema zakači za neku od prepreka.

"Mi se spuštamo na dno i kada je vidljivost nula. Prvo je to što treba da pipaju ispred sebe, da gledaju gde se nalaze, da osete šta se nalazi ispred njih, pa tek onda da počnu da se kreću. Kod samog izvlačenja automobila može da bude otežano ako unutra ostanu tela, pa treba prvo njih da izvučemo", kaže Vladimir Sudar iz Ronilačke jedinice Žandarmerije MUP-a Srbije.

Osim obuke i veštine potrebna je i smirenost. Kada izvlače one koji nisu uspeli da se izbore sa vodom i hladna glava.

"Jako je bitno da ne gledaš takve stvari kroz sebe, da ne gledaš sebe kroz njih, u situaciji kada imate ljude koji su napolju, a udavio se neko njima blizak", navodi Sudar.

Zato upozorenje neplivačima da se drže dalje od reka i jezera. Svima koji bi da se rashlade u vodi savet – činite to bez alkohola i narkotika.

"Za roditelje sa maloletnom decom da nikako ne dozvole da deca borave na kupalištima bez nadzora, mislim na decu do 14 godina starosti. Za sve ostale preporučujem isključivo boravak na uređenim kupalištima koja poseduju spasilačku službu", naglašava Igor Grcić, komandir Ronilačke jedinica žandarmerije MUP-a Srbije.

Greške pod vodom umeju da budu kobne i za profesionalce, pa je poverenje kolega i provera opreme ključna. A oni kao jedinica često su kobni za sve koji se bave mutnim radnjama.

"Jedinica obavlja najsloženije zadatke koji podrazumevaju borbu protiv svih vidova kriminala, pronalazak nestalih lica", dodaje Grcić.

Ronilačku jedinicu čine pripadnici Žandarmerije koji su prošli specifične fizičke testove, ali i dodatne obuke. Tokom godinu dana obučavaju se za ronjenje, spasilačke misije, kao i za upravljanje čamcem.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво