Читај ми!

Kakvo je stanje u domovima za decu sa smetnjama u razvoju i može li bolje

Ministarka Darija Kisić Tepavčević koja ovih dana obilazi ustanove za decu i mlade, kaže da to ne čini zbog medija već da bi proverila uslove boravka i kvalitet nege i rada zaposlenih. Tvrdi da svake godine Ministarstvo za socijalna pitanja ide u 300 nenajavljenih poseta, da situacija nije idealna, ali da se nastoji da bude bolja.

Nije idealno, može bolje, ali stanje u ustanovama za smeštaj dece sa smetnjama u razvoju je u skladu sa standardima socijalne zaštite, tvrdi resorna ministarka posle obilaska pet ustanova koje se pominju u izveštaju "Zaboravljena deca Srbije" Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.

"Imamo kontinuirane posete i bilo kakva nepravilnost koja se uoči reaguje se na licu mesta", kažea Darija Kisić Tepavčević.

Kako naglašava, u toku prošle godine veći broj dece sa različitim zdravstvenim poremećajima smešten je u hraniteljske porodice nego svih prethodnih godina.

Proces deinstitucionalizacije započet je još pre više od deceniju. Isti problem i sličan izveštaj sačekao je i Rasima Ljajića na početku mandata ministra za socijalna pitanja.

I tada kao i danas, javnost je bila zgrožena informacijama o deci u metalnim krevetima nalik na kaveze, vezanoj, zanemarivanoj, maltretiranoj bez neophodne zdravstvene pomoći.

Nekadašnji ministar Ljajić napominje da su iste rečenice stajale i u tadašnjem izveštaju od pre 13, 14 godina. "Razgovarao sam sa zaposlenima u tim ustanovama koji su mi rekli da je bilo slučajeva štićenika koji se vezuju samo dok primaju terapiju", dodaje Ljajić.

I sada u resornom ministarstvu su kažu spremni da reše probleme.

Darija Kisić Tepavčević ukazuje da je zajedničkim radom u komisiji sa predstavnicima Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom htela da uvidi gde je moguće da se deluje ukoliko postoji potreba za tim.

"Na žalost, saznali smo da devojke iz Inicijative sada nisu spremne da učestvuju u zajedničkom radu, ali njima je poziv stalno otvoren i mi imamo isti cilj", navodi Kisić Tepavčevićeva.

"U razgovoru sa njima složili smo se u kom pravcu treba da ide razvoj socijalne zaštite", dodaje ministarka.

Ljajić: Neke primedbe bile na mestu, izveštaj suštinski zlonameran

U izveštaju pre 14 godina bilo je, kaže Lajić i nepobitnih činjenica da je previše štićenika na jednom mestu i da smeštajni kapaciteti ne zadovoljavaju standarde.

"Najbolji argument je istina, ni tada nismo imali razloga da bilo šta krijemo", kaže Rasim Ljajić.

Prema njegovim rečima, uvidelo sa da ima primedbi koje su na mestu, sa kojima se odmah krenulo u rešavanje, ali da je u suštini izveštaj bio zlonameran i tendenciozan.

Potresna je i činjenica, kaže, da su 70 odsto mališana u ustanovama zaboravili i njihovi najmiliji.

Prema podacima Unicefa, Srbija je jedna od zemalja sa najmanjim procentom dece u ustanovama, manje od stotinu na 100.000 stanovnika, ali da i dalje dugo ostaju u njima i da često prostor dele sa odraslima.

Upozoravaju i da nema dovoljno podrške roditeljima, pa su deca iz najugroženijih porodica u riziku od odvajanja i smeštaja u ustanove.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво