Читај ми!

Novi master programi iz oblasti veštačke inteligencije – kome su namenjeni

Država je odlučila da finansira još dva nova master programa iz oblasti veštačke inteligencije. Javni poziv otvoren je do 24. septembra, a namenjen je fakultetima koji imaju programe računarskih nauka i računarskog inženjerstva, elektrotehnike.

Fakulteti u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu od sledeće akademske godine primaće prve studente koji žele da se bave veštačkom inteligencijom. Na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu program Veštačka inteligencija i mašinsko učenje pripreman je godinama.

"Praktično već petnaestak godina uvodimo postepeno predmete iz oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Uglavnom su to bili izborni predmeti, neki od njih obavezni, a sada smo kreirali program u trajanju od dve godine master studija", rekao je Branimir Todorović, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Da bi program bio akreditovan potrebno je da postoje privrednici koji su za njega zainteresovani. A interesovanja ima.

"Mi smo i ranije saranjivali vezano za različite vrste istraživanja, pre svega na temu veštačke inteligencije, napad na veštačku inteligenciju, korišćenje veštačke inteligencije u detekciji napada. Pored stalnih predavača sa PMF-a tu će biti predavači iz različitih drugih oblasti koji će doneti svoju ekspertizu i svoja iskustva u tome", naveo je Vladan Todorović iz kompanije "ACT".

Božidar Ignjatović iz kompanije "Badin soft" je rekao da je za nova zanimanja potražnja mnogo veća od ponude.

Država je za akreditaciju dva master programa iz oblasti veštačke inteligencije izdvojila tri miliona dinara.

"Da bismo napravili još taj jedan bolji spoj obrazovanja, nauke i sa druge strane privrede i naravno odgovorili društvenim izazovima koji nam nameću neki novi globalni trendovi. Želimo da uhvatimo korak sa svetskim trendovima, da imamo pristup tom velikom svetskom tržištu vrednom 500 milijardi evra", navela je Marijana Dukić Damnjanović, državni sekretar Ministarstva prosvete.

A studenti će po završetku studija biti osposobljeni za rad u privredi, kao i dalje usavršavanje u oblasti veštačke inteligencije.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара