Читај ми!

Petnica: Počela istraga, nadamo se da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve seksualnog zlostavljanja

Istražni organi bili su u “Petnici“, počelo je davanje izjava, rekao je direktor Istraživačke stanice povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje. Nadam se da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici biti kažnjeni, poručio je Božić.

Pet devojaka, u ispovesti koje je objavio nedeljnik Vreme, rekle su da su od 2003. do 2014. doživele seksualno i fizičko nasilje u Istraživačkoj stanici "Petnica" kod Valjeva.

Sve kao zlostavljača imenuju istu osobu, a situacije koje opisuju idu od manipulacije, preko prisile do brutalnih opisa zlostavljanja.

Nikola Božić, direktor "Petnice" kaže da "u Istraživačkoj stanici Petnica žele da podrže svoje koleginice i sve žrtve nasilja da progovore, i misle da je trenutak da ih pažljivo slušaju".

Božić kaže da su danas istražni organi bili u "Petnici" i da je započet proces davanja izjava.

"Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti", poručio je Božić.

Najavio je uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika.

Organizovaće, kako je dodao, intenzivne programe obuke po tim temama za sve učesnike programa.

"Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas", rekao je Božić.

Povodom slučaja u Petnici, oglasila se i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je u saopštenju navela da je tadašnja uprava Istraživačke stanice znala šta se dešava i ništa nije uradila, i umesto da rešava problem ona ga je zataškavala.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво