Читај ми!

Gimnazijalac koji sa Bagdale posmatra zvezdano nebo, a znanjem zbuni i profesore

Uprkos pandemiji, 25 učenika kruševačke Gimnazije osvojilo je 31 republičku nagradu. Đak generacije, Jovan Marković, obezbedio je učešće na jednoj evropskoj i tri svetske Olimpijade. Profesori kažu da se takav talenat sreće jednom u radnom veku.

Za priznanja koja je osvojio ove godine, Jovan je, kaže u šali, obezbedio novu policu. Međutim, krug takmičenja natprosečni maturant još nije zatvorio. Od prvog kruševačkog gimnazijalca koji će predstavljati Srbiju na olimpijadama iz hemije, astronomije, uz to i fizike, očekuju se vrhunski rezultati.

"On je inteligentan, neobičan, posvećen nauci. Nije baš lagano raditi sa njim. On je bio u stanju da neki eksperiment sam osmisli. I igrati se sa hemijom i sa hemikalijama nije baš tako naivno", ispričala je  Marica Grčak, profesor hemije.

Zadatke iz fizike je, kaže predmetna profesorka, od prvog srednje, rešavao preko izvoda i integrala.

"Što znači da se on pripremao tako ozbiljno za gimnaziju da je naučio višu matematiku. To se uči u četvrtoj godini gimnazije, prirodnog smera. Posle je na svakom takmičenju radio zadatke pomoću više matematike, kao da je student fizike, što je izazivalo čuđenje. Čak neke kolege je zbunjivalo", kaže Gordana Nastić, profesor fizike.

O dostignućima i perspektivi Jovan je želeo da razgovaramo na Bagdali, vidikovcu odakle često teleskopom posmatra zvezdano nebo i planete.

"U prve dve godine bilo je dosta učenja, ali kada se baš uđe u taj ritam, onda treba sve manje i manje. Onda baš nekako teče, kao reka teče baš, baš tako", rekao je Jovan Marković, đak generacije kruševačke Gimnazije.

Rekao je da mu je korona poremetila planove. "Ja bih išao i u Japan i u Kolumbiju i u Viljnus u Litvaniju za sva ova takmičenja i u Istanbul u Tursku za ovo prošlogodišnje iz hemije. Tako da to bi značilo dodatno iskustvo. Mislim da baš takva jedna celina je ono što inspiriše učenike za dalji rad", kaže Jovan.

Nadoknadiće propušteno, jer već u avgustu putuje u Ameriku. Jovan je postao stipendista Amherst koledža kraj Bostona.

Studiraće uporedo hemiju i fiziku, što će ga, nada se, dalje preporučiti za Odsek inžinjerstva na Dartmut koledžu.  

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво