Читај ми!

U Pranjanima otkriven spomenik britanskoj specijalnoj jedinici

U okviru Memorijalnog kompleksa Misije Halijard u Pranjanima, otkriven je spomenik posvećen britanskoj specijalnoj jedinici u Drugom svetskom ratu. Otkrivanju spomenika prisustvovali su ministri odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije, Ben Volas i Nebojša Stefanović kao i predstavnici Fondacije Halijard i britanske ambasade u Srbiji.

Na obnovljen aerodrom na Galovića Polju, odakle su tokom rata evakuisani saveznički piloti, prvi put su sa dva helikoptera sleteli ministri odbrane Ujedinjenog Kraljestva i Srbije.

Spomenik koji je postavljen u memorijalnom centru posvećen je 77. godišnjici uspešne evakuacije između 29. i 31. maja 1944. godine preko 50 savezničkih vazduhoplovaca oborenih nad Srbijom.

Vazduhoplovci su evakuisani sa improvizovanog aerodroma na Galovića polju u Pranjanima uz pomoć meštana i pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini. Spomenik je izrađen u Velikoj Britaniji i dopremljen u Srbiju.

"To je bilo naše partnerstvo koje počiva na zajedničkim rizicima i žrtvama u svim operacijama, velika hrabrost koju su delili sa lokalnim partnerima i pružan je otpora okupaciji i pritisku", istakao je Ben Volas, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Učešće britanske specijalne jednice prethodilo je operaciji Halijard u kojoj je spašeno oko 500 pilota.

"Uspeh te misije pomogao je organizovanju američke misije spasavnja od avgusta do decebra 1944. Prepoznali smo zajednički uspeh i doprinos britanskih i američkih specijalnih jedinica u akciji spasavanja savezničkih vazduhoplovaca u Srbiji", naveo je Džon Kapelo, predsednik Halijard fondacije.

Kao i ranije godišnjica operacije Halijard biće obeležena u septembru u Pranjanima. Tim povodom na Galoviću polju u planu je i sletanje malih privatnih aviona iz svih delova Srbije.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се