Читај ми!

Obrenovac dobio savremeni sistem odbrane od poplava

Rekonstrukcija infrastrukture za odbranu od poplava u opštinama Obrenovac i Surčin, koju su finansirale Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, zvanično je završena.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da je u prethodnih godinu i po dana rekonstruisan kanal Kupinac, šest crpnih stanica na teritoriji Obrenovca i jedna na teritoriji Surčina.

"Projekat čija ukupna vrednost je 3,3 miliona evra doneo nam je još šest crpnih agregata i pet punilica za pesak za slučaj neke teške situacije", dodao je Puzović.

Naveo je da to preduzeće sada radi projekat za rekonstrukciju 32 kilometra nasipa na Kolubari u Obrenovcu, od ušća u Savu pa do spoja sa Tamnavom i Kubačom.

"Očekujem da ti radovi brzo počnu, i da ljudi u Obrenovcu koji su pretrpeli poplave 2014. u budućnosti žive još bezbednije", naglasio je Puzović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici koji je prisustvovao završetku radova podsetio je da je Unija ovakve projekte finansirala u pet opština u Srbiji sa ukupno 19,5 miliona evra, te da je u saniranju šteta od poplava 2014. učestvovala sa 170 miliona evra.

"Danas Obrenovac ima vrhunsku opremu i odličan sistem koji omogućava da se predvidi moguća poplava i da može što brže da se reaguje i spasu ljudi. Drago mi je da se sada mnogo više pažnje poklanja prevenciji u čitavoj Srbiji, što je mnogo bolje nego da se popravlja šteta", ocenio je Fabrici.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je izgrađen sistem koji treba da spreči ponavljanje poplava od pre sedam godina.

"Kada se setimo onih slika uništenja, shvatimo koliko je važno izgraditi sistem odbrane od poplava i drago mi je što vidim da je on napravljen i da radi, ne samo u slučaju poplava već svakodnevno. Drago mi je što sam čuo koliko je to što smo uradili bitno za Obrenovčane i njihovu odluku da ostanu da žive i dalje u svom gradu", istakao je Luteroti.

Pomoćnik direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, Neda Maletić, naglasila je da je Vlada uložila 1,7 milijardi dinara za obnovu objekata za odbranu od poplava u Obrenovcu.

"Obnovu od poplava smo uglavnom završili. Naš fokus sada je na prevenciji i ovakvi objekti predstavljaju dodatnu zaštitu od dolazećih velikih voda. Klimatske promene ne možemo zaustaviti, ali možemo umanjiti štetu koju one izazivaju", izjavila je Maletićeva.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković zahvalio je Evropskoj uniji kao najvećem donatoru Obrenovca rekavši da je svako domaćinstvo u tom gradu imalo bar jednu vrstu pomoći od EU, kao i Austriji za finansiranje tog projekta.

Rekonstrukcija sistema odbrane od poplava je obuhvatila još čišćenje 66 kilometara kanalske mreže u Obrenovcu i Surčinu i potpunu obnovu i podizanje kapaciteta crpnih stanica koje višak vode iz kanala prebacuju u Kolubaru.

"Odbranom od poplava sada se, preko automatizovanog sistema SKADA, koji je donirala EU, upravlja iz centrale 'Srbijavoda', tako da se pumpe uključuju čim voda u kanalima dostigne određeni nivo", objasnio je direktor tog javnog preduzeća Goran Puzović.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво