Читај ми!

Dačić: Baština na KiM ugrožena, pokušaj revizije istorije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji prisvoji kao "kosovsko", čime se, kako je rekao, na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine.

Dačić je otvarajući sastanak Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja reka da kulturna baština na KiM jeste ugrožena i da o tome govori i činjenica da su neki od srednjovekovnih pravoslavnih manastira i crkava na međunarodnoj listi ugrožene istorijske baštine.

On je ocenio da je zahtev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite, direktan nastavak nasilja koje bez prekida traje već decenijama.

"Interes Prištine za kulturu motivisan je isključivo njihovim pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije", rekao je Dačić i podsetio da je od 1999.godine na Kosovu i Metohiji porušeno, oskrnavljeno i devastirano preko 150 pravoslavnih hramova i crkava.

Kako kaže, i danas ima crkva koje svedoče pokušajima zatiranja njihovih tragov, a primer za to je i crkva u Samodreži.

"Devastirana je, ostala je bez krova, a unutrašnjost je pretvorena u smetlište i javni toalet", ukazao je Dačić.

Daccich je poručio na sastanku da zahtevi Prištine za članstvo u UNESKO predstavljaju veoma opasan korak u pravcu narušavanja zaštite pravoslavnog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво