Читај ми!

Kragujevački fakultet potpisao sporazum o saradnji sa Specijalnom bolnicom iz Kozarske Dubice

Fakultet Medicinskih nauka u Kragujevcu ima veoma razvijenu saradnju sa obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Nedavno je toj grupi dodata i Specijalna bolnica iz Kozarske Dubice u Republici Srpskoj, sa kojom su Kragujevčani potpisali sporazum o saradnji u oblasti nastave i naučno-istraživačkog rada.

Kragujevački fakultet jedini u Srbiji obrazuje subspecijalizante iz oblasti baromedicine, koja pruža nove mogućnosti u lečenju određenih bolesti. Za te uže specijalističke studije odlučilo se i dvoje lekara Specijalne bolnice "Mlječanica" iz Kozarske Dubice koji će školovanje nastaviti u Kragujevcu.

"Analizirajući ponudu ustanova koje pružaju edukaciju iz ove oblasti u regiji Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, došli smo do nesumnjivog zaključka da najkvalitetniju edukaciju iz ove oblasti možemo da dobijemo u Kragujevcu", kaže Mile Ček iz Kozarske Dubice.

Sredstvima iz budžeta Republike Srpske, u okviru bolnice "Mlječanica", gradi se moderan zdravstveni kompleks sa 11 objekata, među kojima je i hidroblok. Ambiciozan projekat zahteva lekare različitih profila koji će svoje znanje upotpuniti u Šumadiji.

"Gde će na Medicinski fakultet u Kragujevcu ići naši doktori na specijalizaciju, subspecijalizaciju, ustvari na sve ono što je potrebno u saradnji što se tiče medicinskog dela", ističe Darko Banjac, direktor Specijalne bolnice "Mlječnica" u Kozarskoj Dubici.

Sporazum o saradnji u oblasti nastave i naučno-istraživačkog rada otvara nove mogućnosti u obrazovanju medicinskog kadra u Republici Srpskoj koja planira da postane prepoznatljiv regionalni zdravstveni centar.

"Iz oblasti rehabilitacije svakog tipa, ne samo iz hiperbarične oksigenacije, takođe iz balneoklimatologije. Siguran sam da naš fakultet može tome mnogo da doprinese", poručuje prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Inače, subspecijalizacija iz baromedicine na Kragujevački fakultet uvedena je prošle godine. Taj program već beleži veliko interesovanje, pre svega fizijatara i specijalista interne medicine iz celog okruženja.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво