Читај ми!

Petković čestitao slavu manastiru Visoki Dečani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je čestitku manastiru Visoki Dečani i igumanu manastira arhimandritu Savi povodom Vaznesenja Gospodnjeg, slave manastira.

Petković je naveo u čestitki da "i ove godine carska lavra dočekuje slavu uz brojna iskušenja".

"Ali i odlučnu zajedničku borbu bratstva ove svetinje, Srpske pravoslavne crkve, kao i države Srbije, da se sačuva istina na kojoj Visoki Dečani počivaju vekovima. Fizička ugroženost zadužbine svetog kralja Stefana Dečanskog prepoznata je ne samo od Uneska, na čijoj se listi nalazi kao jedan od najvrednijih i najugroženijih spomenika čovečanstva, nego i od strane renomirane organizacije 'Evropa Nostra', koja je svrstala ovaj srednjevekovni srpski biser na listu sedam lokaliteta ugrožene baštine u Evropi za 2021. godinu", istakao je Petković.

Zbog toga je, kako je naveo, "danas važno da zajedničkim pregnućem odolimo i izborimo se sa raznim pritiscima i nasrtajima kojima su kontinuirano izloženi naša država, narod i naše svetinje, posebno na Kosovu i Metohiji".

"Neka današnji praznik i molitve svetog kralja pomognu, da istinom i verom, negujući ljubav, slogu i zajedništvo, sačuvamo naše svetinje, jezik, predanje i bogato kulturno srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, a pre svega naš ostanak i opstanak na ognjištima predaka", naglasio je Petković.

Kako je naveo, "to je ujedno i jedini put da kao narod dočekamo naše Vaskrsenje i naše  Vaznesenje".

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи