Читај ми!

Jovan Vladimir – svetac koga poštuju svi narodi Balkana

U Elbasanu je manastir Svetog Jovana Vladimira – vladara Duklje i Srbije s početka 11. veka i prvog suverena kojeg je autokefalna Srpska pravoslavna crkva proglasila svecem. Manastir sada pripada Albanskoj pravoslavnoj crkvi, a na praznik, poslednji je bio prošlog petka, okuplja vernike iz celog regiona.

Izrastao je iz korena loze koja je vladala srpskim kneževinama Zahumlje i Prevala, stolovao na zapadnoj strani Skadarskog jezera i upravljao Dukljom i delovima Ilirije i Dalmacije.

"On ima jako veliki kult ovde u Albaniji i svi ga vole i cene, znaju i poštuju šta je i ko je bio. Tako da vidimo kako je ta širina jedna duhovna neizmerna", kaže arhimandrit manastira Prevlaka Benedikt.

Mošti Jovana Vladimira seljene su nekoliko puta, a najduže su čuvane u Šin Đonu, u Manastiru Svetog Jovana. Kada se Albanija proglasila ateističkom državom, skrivene su u Crkvu Svete Marije u Elbasanu i u vremenu koje je nastupilo, tragovi o njihovoj sudbini gotovo da su zagubljeni. Pronašao ih je 1991. Jovan Plamenac, tada novinar.

"Unutra sam vidio mošti, jedan mali kivot, otvorio sam kivot i vidio sam unutra pamuk, koji oni stavljaju na mošti, i na dan Svetog Jovana Vladimira dele ga narodu", kaže protojerej Jovan Plamenac iz Bara.

Mošti sveca vraćene su u manastir, a krst, koji je, prema predanju, držao u rukama kada je pogubljen, duže od devet vekova čuva bratstvo Androvića, iz Mikulića kod Bara.

"Mi pričamo, kod nas u bratstvu, da nismo mi izabrali njega, nego da je krst sam izabrao nas da dođe kod nas na čuvanje", objašnjava Goran Andrović.

Velikog svetitelja poštuju narodi Balkana, pa se na njegov praznik okupljaju vernici iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Grčke i Severne Makedonije.

Prema predanju, manastir je podigao kralj Jovan Vladimir, a u 14. veku obnovio albanski knez Karlo Topija. Znatno je oštećen u Prvom svetskom ratu, a u vreme Envera Hodže pretvoren u vojni magacin.

Ipak, posle svega, Sveti Jovan Vladimir opet okuplja ljude. Pa iako zemalja koje su mu pripadale već odavno nema, narod koji njemu pripada još je tu.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво