Читај ми!

Dok uživate gledajući prenose na RTS-u, ne pomišljate da mi zbog toga pravimo saobraćajni prekršaj

I u prethodnoj godini, kada je pandemija razredila kulturane događaje, RTS je ostvario gotovo 130 sati direktnih prenosa, ne računajući skupštinske sednice i druge državne događaje. Događaja je sada sve više, više je i naših prenosa, ali i problema, naizgled banalnih, ali za naš posao veoma važnih – kako da naša tehnološka ili tehnička vozila dopru do mesta događaja.

Dok uživate u vrhunskim umetničkim umećima domaćih virtuoza i svetskih zvezda, koji nastupaju na našim scenama, gledajući prenose na kanalima RTS-a, verovatno i ne pomišljate da mi zbog toga pravimo saobraćajni prekršaj.

"Nažalost, RTS je prinuđen da krši zakon o saobraćaju, parkirajući svoja vozila (reportažna kola) na mestima za koja, ispostavilo se, niko nije nadležan da nam izda dozvolu. Kako bismo obavili svoj posao u konkretnom slučaju, prenose događaja od nacionalnog značaja, gde nismo mi organizatori već gradske i republičke institucije, važno je da dobijemo poseban status u sklopu organizacije događaja i time omogućimo pristup tehnološkim vozilima uz dvorane iz kojih se vrše direktni ili odloženi prenosi", navodi Duška Vučinić, šefica Odeljenja za odnose sa javnošću i korporativnih poslova RTS-a.

Često i do početka prenosa naše produkcione ekipe rešavaju problem parkiranja. Pravila se menjaju.

"Kada su vanredne situacije, onda je to vrlo napeto i po 12 i više sati uz saradnju velikog tima ljudi koji podržava sve nas", navodi producent Ana Guk Vlatković.

Ekipa RTS-a krenula je u potragu za odgovorom putem kojim godinama ide naša produkcija u potrazi za trajnim rešenjem. U Sekretarijatu za kulturu kažu – nisu nadležni. Upućuju nas na gradskog sekretara za saobraćaj i u servis "Beokom".

Odgovor – samo telefonom, i isti sa obe adrese. "Vaša vozila su teža od tri i po tone, i ne mogu da budu parkirana u pešačkim zonama i na trgovima."

A baš na takvim adresama održava se većina najvažnijih događaja, u dvoranama poput Kolarčeve, u vreme čije gradnje se o TV prenosima nije ni razmišljalo.

"Poslednji u nizu događaja je, podsetiću, Gitar art festival, koji se održava u Kombank dvorani, gde smo uz ogromne napore uspeli da omogućimo direktan prenos otvaranja festivala", navodi Vučinićeva.

Dok se procedure ne završe rešenje je kompromis

Boško Radojičić, osnivač i direktor Gitar art festivala navodi da bi njegov predlog bio zajednički sastanak na kome bi se razgovaralo o rešenju.

"Moj predlog bi bio da se okupe svi koji su zaduženi i odgovorni za sve ustanove i prostore u gradu sa nadležnima i da se priča kako kojoj ustanovi pomoći da se krene u tu proceduru", dodaje Radojičić.

Dok se procedure ne završe rešenje je kompromis, saglasni su organizatori događaja. RTS ponavlja da je jedan od ciljeva javnog servisa da vrhunska umetnost ne bude privilegija, već da bude dostupna svima.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара