Читај ми!

Toplicom plovi deponija, voda potkopava most, ističe vreme za spas reke

Rekom Toplicom je zimus do Prokuplja stiglo drveće, grane, zemlja i smeće, koji su formirali svojevrsno ostrvo i branu ispred samog mosta u naselju Carina. Iako je voda, koja od tada ne može normalno da protiče, počela da potkopava most, do sada, osim građana i ekoloških udruženja, nijedna nadležna služba nije reagovala.

Most na reci Toplici, na ulazu u Prokuplje iz pravca prigradskih i podradanskih sela, sagrađen je pre više od šezdeset godina i od tada nije rekonstruisan, o čemu govori i njegovo trenutno stanje. Ono što bi moglo dodatno da ga ugrozi je nanos, koji je pre nekoliko meseci stigao do njegovih stubova, postajući iz dana u dan sve veći.

"Građani su se obraćali inspekcijama, obraćali su se i nama, kad su videli da ne mogu sa njima ništa da reše, da reše taj problem, pa su se mnogi prijavili dobrovoljno i da nam pomognu", ističe Darko Žarić iz Ekološkog udruženja "Zaštitimo reku Toplicu" u Prokuplju.

Dok građani strahuju da bi eventualno povećanje nivoa reke, moglo da dodatno potkopa stubove mosta, u vodnoj inspekciji i nadležnom preduzeću "Srbijavode" RTS-u su rekli da nemaju saznanja o tom problemu.

Predsednik ekološkog udruženja "Zaštitimo reku Toplicu" Boban Stojković, međutim, tvrdi da je informacija, ipak, stigla do njih.

"Znam da su neki postavljali pitanja direktoru Puzoviću, da li nešto može da se uradi oko toga, koliko znam to je to prebacivanje nadležnosti od 'Srbijavoda' do 'Srbijaputa', pošto je most nadležnost 'Srbijaputa`, nije njihova", ocenjuje Stojković.

Građani spremni da pomognu

U tom Udruženju ističu da neće dozvoliti da takvo stanje ostane do zime i porasta vodostaja Toplice, već će, ako izostane reakcija nadležnih institucija, tokom leta pokušati da očiste ove nanose, uz učešće građana, koji su spremni da pomognu. 

"Potrudićemo se da nađemo ljude koji su već radili sličan posao, koji će nekim sajlama ili već kako, neko će morati da uđe i u vodu, naravno, pazićemo na bezbednost svih nas, jer je to i najbitnije. Potrudićemo se da očistimo to, naravno", poručuje Stojković.

Ekolozi se nadaju da bi uskoro moglo da počne i dugo čekano prikupljanje otpada i na seoskom području Grada Prokuplja, što bi za rezultat trebalo da ima manje divljih deponija, ali i čistiju reku Toplicu u kojoj smeće, pre ili kasnije, uglavnom i završava. 

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара