Читај ми!

U kriznoj situaciji oni "stupaju na scenu", kako se postaje pregovarač

Od 2004. godine do danas policajci i psiholozi pregovaračkog tima imali su više od 500 uspešnih intervencija. Ne može svako da radi taj posao. Pregovarač MUP-a Danica Mrđa kaže za RTS da bi neko postao pregovarač mora da prođe selekciju i obuku. Izlazak pregovarača na teren je trenutak kada ekipa odahne, jer je tim do sada brojne akcije završio uspešno, rekla je Marija Kržić, psiholog i član pregovaračkog tima.

Gostujući u Beogradskoj hronici Danica Mrđa, major i glavni koordinator u Direkciji policije, kaže da kada dođe do krizne situacije i kada se dobije poziv da treba angažovati pregovarača, najpre se obaveštava koordinator i on procenjuje koji će tim izaći na teren.

Prema njenim rečima, u Beogradu trenutno ima četiri tima za pregovore i obično se angažuju oni koji su pripravni, ali se po potrebi mogu i promeniti pregovarači.

Na pitanje kako se odlučuje ko će da pregovara, da li muškarac ili žena, Marija Kržić, psiholog i član pregovaračkog tima, rekla je da su neki timovi mešoviti, da ima i muškaraca i žena u timu i navela svoj primer s obzirom na to da je angažovana u dva tima – u jednom radi sa kolegom, a u drugom sa koleginicom.

Navodi da je dobro da u timu pregovarača ima i muškaraca i žena.

"Izlazak pregovarača na teren je trenutak kada policija odahne, jer je tim do sada brojne akcije završio uspešno, a malo je bilo situacija koje nisu rešene pozitivno", navela je Kržićeva.

Kada je reč o regrutaciji pregovarača, Danica Mrđa kaže da svi pregovarači najpre moraju da prođu obuku, a pre dolaska na obuku vrši se selekcija kandidata psihološkim testitanjem i intervjuom, zatim sledi tronedeljna obuka.

"Ozbiljnost situacije zahteva da Operativni centar obavesti koordinatora i tom prilikom mu prenese sve informacije. Onda koordinator procenjuje ko će da izađe na teren", naglasila je i dodala da na terenu nekada dolazi do promene toka pregovara.

Marija Kržić ističe da pregovarači ne mogu da imaju konkretan plan, jer tek kada se izađe na teren vidi se da li se situacija smiruje ili će da eskalira.

"Kada se obučavaju pregovarači, ne moraju biti psiholozi, najvažnije je da budu zrele, iskusne osobe i da vole ljude, kao i da imaju posebnu motivisanost da rade ovaj posao", naglasila je Kržićeva.

Dodaje da su sve situacije zahtevne, ljudi koji imaju nešto ljudsko, reaguju ljudski, nekada je to veoma spontano: "Često sam podrška kolegama koji pregovaraju, što ste više izgrađeni kao ličnost imate puno alata da reagujete."

Glavni koordinator u Direkciji policije navodi da se nekada dešava da vinovnik događaja neće da razgovara sa tim pregovaračima, i da tada dolazi do promene tima.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи