Читај ми!

Posle genske terapije u Budimpešti, Oliver vežba kod kuće

Jednoipogodišnji Oliver Pal Gajodi iz Bajmoka kod Subotice, posle genske terapije za spinalnu mišićnu atrofiju u Budimpešti, vratio se kući.

Vratio se mir u porodicu Pal Gajodi iz Bajmoka. Majka Timea i otac Jožef, po povratku iz Budimpešte, mnogo bezbrižnije gledaju na budućnost malog Olivera.

"Oliver je trenutno u stabilnom stanju. Bolje je sada, može sada i bez aparata da diše i više od šest sati.  Jako lepo pomera nogice i rukice. Nedavno je počeo da drži glavu. Sretni smo zbog toga što ima napretka", kaže Oliverova majka Timea Gajodi.

Pošto je početkom marta ove godine primio skupoceni lek, Oliver je još tri meseca odlazio na terapije i kontrolne preglede u budimpeštansku bolnicu "Betešda" koja se specijalizovala za lečenje spinalne mišićne atrofije.

"Kod Olivera je lečenje proteklo idealno. Nismo imali nikakve komplikacije zbog kojih bi trebalo da produžimo terapiju ili da nastavimo bolničko lečenje. Oliver sve duže samostalno diše, bolje se hrani, a pokreti tela se lepo formiraju. Sada je već sposoban i da samostalno izgovori poneku reč. Prirastao nam je za srce, teško smo se oprostili, ali smo radosni što je otišao kući u dobrom stanju", navodi dr Borbala Mikoš, šef tima lekara za SMA bolesti Dečje klinike "Betešda" u Budimpešti.

Oliverovi reditelji su svesni da će proces rehabilitacije potrajati i da slede meseci i godine danonoćnog rada na razvoju Oliverovih motoričkih sposobnosti.

"Posle genetske terapije najvažnije je da se vežba sa njim. Sad za dve nedelje idemo u Mađarsku u Pečuj na rehabilitaciju", dodaje Oliverova majka.

Timea Gajodi ne propušta da ponovo zahvali svima koji su pomogli da Oliver primi terapiju koja spasava život, a radosna je zbog saznanja da će lek uskoro primiti i mali Gavrilo iz Kragujevca.

"Gavrilo je pre neki dan stigao u bolnicu u Budimpešti. Nadamo se da će i on uskoro dobiti genetsku terapiju i nadamo se svi da će biti sve u redu", dodaje Oliverova mama.

U dečjoj klinici u Budimpešti navode da su Gavrilovi kontrolni pregledi u toku i da se nadaju da će do sredine juna primiti spasonosni lek.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво