Читај ми!

Koliko se dobije za jedan dinar uložen u rani razvoj deteta

Oko 60.000 dece u Srbiji uzrasta do tri godine ima razvojne teškoće i zahtevaju dodatnu brigu u odnosu na drugu decu, zbog čega je tim roditeljima potrebna dodatna podrška i pomoć, objašnjava profesorka Nevenka Žegarac sa Fakulteta političkih nauka. Da bi skrenuo pažnju javnosti na potrebe roditelja, Unicef u celom svetu obeležava jun kao "Mesec roditeljstva".

Aktuelna pandemija naglasila je potrebu roditelja male dece za usmerenjem, pre svega u domenu očuvanja emocionalne dobrobiti i mentalnog zdravlja.

Nevenka Žegarac je, gostujući u Jutarnjem programu, istakla da se nekada smatralo da je rani razvoj dece nešto što zahteva fizičku brigu i pažnju, ali da je zaključeno da je rano ulaganje u stimulaciju i emocionalni kognitivni razvoj dece veoma važno.

"U prve tri godine njihov mozak se zapravo najviše razvija i to je najdinamičniji razvoj. Neki su proračunali, ekonomisti, da jedan dinar uložen u rani razvoj dece u dobre programe donosi između 4 i 16 dinara u smislu dugoročne isplativosti. U smislu ljudi koji završe fakultet imaju dobre poslove, imaju manje problema u mentalnom zdravlju i na duge načine, tako da to doprinosi sveukupnoj dobrobiti društva", objasnila je prof. Žegarac.

Ključna uloga roditelja

Naglasila je da se ranom razvoju deteta pomaže na različite načine, ali da je podrška roditeljima ključna. To znači, kako je istakla, da bi trebalo podržati roditelje da ojačaju svoje kapacitete i snage, steknu znanja i samopouzdanje da usvoje neke nove načine i veštine da bi mogli da odgovore na potrebe svoje dece.

"Mala dece, do tri godine, tada je mozak najplastičniji, ta dece se menjaju iz dana u dan i važno je da roditelji prepoznaju te silne promene i da znaju kako da stimulišu taj razvoj i da odgovore na njih. To mogu samo roditelji koji su stabilni, koji nisu rastrzani, koji imaju kvalitetno vreme da posvete deci, koji nemaju brige između drugih rastrzanosti, ekonomske nesigurnosti", smatra prof. Žegarac.

Ona je istakla da je veoma važno da svi koji učestvuju u podršci roditeljima, a to je pre svega zdravstveni i obrazovni sistem, da im šalju jednu veoma jasnu poruku, kako se može stimulisati razvoj dece.

"To je veoma važno za veliki broj dece, oko 60.000 dece u Srbiji, trenutno u tom uzrastu, do tri godine ima razvojne teškoće i zahtevaju dodatnu brigu u odnosu na drugu decu. Tako da je tim roditeljima dodatno potrebna podrška i pomoć", istakla je Nevenka Žegarac.

Doprinos očeva u ranom razvoju dece

Takođe, naglasila je, i očevi isto kao i majke mogu kvalitetno da učestvuju u razvoju deteta od rođenja, pa i pre rođenja za vreme trudnoće, i da se njihova uloga pokazala kao blagotvorna na svim nivoima.

Dodala je da sve više očeva aktivno učestvuje u razvoju dece u ranom uzrastu.

"Međutim, naša istraživanja pokazuju da kod dece uzrasta od 2 do 4 godine, 60 odsto očeva ne učestvuje u tome. Potrebno je ohrabriti roditelje, očeve, a ne reći im: to je ženski posao nemaš ti tu šta da radiš", zaključila je Nevenka Žegarac.

Poručila je da su roditelji resurs koji "moramo da čuvamo i negujemo na najbolji mogući način".

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво