Читај ми!

Odlazak miga 21 – srpski vojni pilot se seća leta kada je avion otkazao

Posle 58 godina službe u domaćem Ratnom vazduhoplovstu, u penziju je otišao avion lovac druge generacije "mig 21". Napravljen je u više od 10.000 primeraka, a Jugoslovenska narodna armija je od 1962. kupila 261.

Manifestacijom "Trag u beskraju", na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, 21. maja u penziju je zvanično otišao legendarni lovac "mig 21"

U septembru 1985. godine mladi pilot Jugoslovenskog Ratnog vazduhoplovstva Boriša Mandić prvi put je poleteo na supersoničnom avionu "mig 21" i nastavio narednih 20 godina uz brzinu veću od dva maha.

Mandić, koji je pilot-instruktor, kaže da su mu za nekog ko je veoma dugo leteo i obučavao mlađe kolege na "migu 21" pomešana osećanja u vezi sa penzionisanjem tog tipa aviona.

"Kad kažem pomešana, imam setu zašto odlazi u istoriju. Zasluženo odlazi u istoriju ali mi je srce puno sreće jer ga je nasledio mnogo jači, ozbiljniji i snažniji avion - 'mig 29'", ističe Mandić.

Prilikom jednog leta, na veoma velikoj visini, Mandiću je otkazao avion – sada se toga seća kao najlepšeg trenutka.

"Malo čudno zvuči, uspeli smo da sa te vrlo velike visine spasimo prvo tog mog studenta, omladinca u prvoj kabini. Naravno spasio sam sopstveni život, a spasili smo i skupocenu tehniku, da ne dođe do uništenja", priseća se Mandić tog dramatičnog događaja.

Gotovo šest decenija u službi vojske

Od 1962. do 1986. godine nabavljen je 261 primerak "miga 21" u različitim verzijama. U upotrebi je bio čak 58 godina.

Pedesetih godina prošlog veka Jugoslavija i Sovjetski Savez počeli su da otopljavaju odnose, pa je tako i JNA odlučila da se vrati na sovjetsku vojnu tehniku. Velika delegacija, nekoliko meseci provela je u Sovjetskom Savezu.

"Prva varijanta je bila da se nabave avioni 'mig 19'. Međutim, prilikom posete bazi Kubenki naša delegacija je saznala da Sovjetsko Ratno vazduhoplovstvo poseduje avione nove generacije, to su bili avioni "mig 21", ukazuje Ognjen Ćalić iz Muzeja vazduhoplovstva.

Poslednji letno sposoban "mig 21" u Vojsci Srbije izgubljen je u udesu u septembru 2020. godine, kada su poginula dva pilota.

Petar Vojinović sa specijalizovanog portala Tango siks podseća da je "mig 21" u regionu još je u upotrebi u Hrvatskoj i Rumuniji. "Hrvatska je 2015. godine izvršila remont tih aviona – imala je sedam svojih i dokupila je još pet".

Još ga koriste Hrvatska i Rumunija

"Rumunija je takođe modernizovala 'mig 21' na standard "lanser C", ali su oni pre nekoliko godina odlučili da investiraju u svoje Ratno vazduhoplovstvo kupovinom aviona F-16", dodaje Vojinović.

Ratno vazduhoplovstvo Srbije nije oslabilo penzionisanjem "miga 21", jer je u međuvremenu nabavljeno šest "migova 29" iz Rusije, a nedavno i četiri iz Belorusije.

"To su mnogo sposobniji avioni koji će konačno u nekom, ne potpunom, ali sasvim za Srbiju dovoljnom opsegu biti i višenamenski, dakle neće samo nositi jedan određen set naoružanja", naglašava Vojinović.

Piloti kažu da "mig 21" nije otišao u penziju, već u istoriju – zaljubljenici će i dalje moći da ga gledaju u Muzeju vazduhoplovstva ili na arhivskim fotografijama i snimcima.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи