Читај ми!

Čuveni lovac završio bogatu karijeru, "mig 21" svečano ispraćen u penziju na batajničkom aerodromu

Legendarni lovac "mig 21", koji je punih 58 godina čuvao nebo nad Srbijom, svečano je završio svoj radni vek u Ratnom vazduhoplovstvu.

Manifestacijom "Trag u beskraju", na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, u penziju je zvanično otišao legendarni lovac "mig 21".

Legendarni avion simbolično je pozdravljen tradicionalnim vodenim slavolukom u čast dugogodišnje službe u našoj vojnoj avijaciji. 

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković.

Punih 58 godina naši piloti čuvali su nebo koristeći ovaj avion. Od 1962. do 1986. godine iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza nabavljen je ukupno 261 ovakav avion.

Reč je o nadzvučnom avionu druge generacije, nosiocu više vazduhoplovnih rekorda, koji je proizveden u najvećem broju primeraka u istoriji vazduhoplovstva – ukupno 11.496 aviona u 32 verzije.

Korišćen je tokom šest decenija na četiri kontinenta u ratnim vazduhoplovstvima više od 60 država, a u mnogima se upotrebljava i danas.

Neizbrisiv trag na nebu iznad Srbije

Potpukovnik Dejan Beda, pomoćnik za operacije komandanta 204. vazduhoplovne brigade, koji je mnogo godina proveo u kokpitu "miga 21", podsetio je da je priča "dvadesetjedinice" neraskidivo vezana sa batajničkim aerodromom jer je svaki avion koji je ikada stigao u našu vojnu avijaciju poleteo sa te piste.

"Prva jedinica koja je naoružana sa 41 "migom 21" verzije F-13 bio je 204. lovački avijacijski puk, koji je do kraja 1964. godine imao tri eskadrile naoružane ovim avionima. Zanimljivo je da prve četiri godine upotrebe ovog aviona nije bilo dvoseda, već su se piloti obučavali i održavali trenažu na avionima američke proizvodnje TV-2", istakao je pukovnik Beda.

Boriša Mandić bivši vojni pilot instruktor na "migu 21", pozdravio je okupljene u ime Vazduhoplovne fondacije "Pilot Mihajlo Petrović" i Udruženja nadzvučnih pilota.

"Veteran koji je iza nas završio je karijeru i odlazi u istoriju, ne i u penziju. Danas su nam osećanja pomešana, barem nama koji smo čitav radni vek proveli u kabini ovog supersoničnog aviona. Taj veteran, itekako je na nebu ove zemlje ostavio neizbrisiv trag", rekao je Mandić i naglasio da je upravo zbog toga ova manifestacija i nazvana "Trag u beskraju".

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво