Читај ми!

Jedna kuća u Novom Sadu krije tajne Mileve i Alberta Ajnštajna

Kuća Mileve Marić u Kisačkoj ulici simbol je Novog Sada koji ga povezuje sa jednim od najvećih naučnika svih vremena - Albertom Ajnštajnom. Kuća je sedamdesetih godina bila predmet spora Grada i Ajnštajnovih naslednika, koji su je potraživali.

Različiti su tragovi koji danas Novosađane asociraju na Alberta Ajnštajna.

Miloš Marić, Milevin otac i bivši oficir Šajkaškog bataljona, sagradio je porodičnu kuću u Kisačkoj ulici kada je otišao u penziju.

Sedam jednosobnih, dva dvosobna stana u sastavu objekta i veliko ekonomsko dvorište najbolje govore o njenoj veličini.

"Koliko je porodica bila imućna najbolje govori o tome da je sin Miloš studirao medicinski fakultet u Koložaru, a sa druge strane, da je ćerki i za ono vreme obezbeđeno najbolje obrazovanje, te da je kao što znamo, otišla i da studira u Švajcarsku gde je upoznala ljubav svog života Alberta Ajnštajna", priča Petar Đurđev, direktor Arhiva grada.

Albert i Mileva prvi put su u ovoj kući boravili 1907. godine, a dokumenta do kojih je došao Petar, svedoče da su Novi Sad posetili još nekoliko puta do razvoda.

Albert Ajnštajn je 1913. godine, po pisanju tadašnje Zastave, posetio Novi Sad u društvu supruge Mileve, ne bi li upravo u Nikolajevskoj crkvi krstio svoju dvojicu sinova Alberta Drugog i Edvarda.

Nakon Milevine smrti, njeni sinovi su preko Američke ambasade, potraživali veći deo kuće, koji im je zakonm o nacionalizaciji oduzet.

"Kroz taj jedan dugi sudski proces pokušala je da sačuva tu svoju imovinu, međutim po odredbama i izmenama zakona o nacionalizaciji iz 1948. godine, pitanje da li je porodica Ajnštajn mogla i nešto da nasledi, jer u tom momentu, niti Hans Albert, niti njegov brat, nisu imali jugoslovensko državaljanstvo", poručuje Petar Đurđev.

Godinama kasnije, Albertovi unuci odrekli su se naslednog prava, pod uslovom da Grad sačuva kuću kao spomenik koji će govoriti o večnoj vezi njihovih predaka sa Novim Sadom.

Krajem 2019. godine, fasada kuće je obnovljena, uz obećanje da će deo kuće u budućnosti biti pretvoren u muzej.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво