Читај ми!

Sestre u crvenim zonama - 430 dana teške i neizvesne borbe sa virusom

Širom sveta obeležava se dan sestara. Tokom pandemije još jednom su pokazale šta znači hrabrost, požrtvovanost, humanost. I danas su na svojim radnim mestima, a mnoge i u crvenim zonama.

Skoro 430 dana teške, neizvesne borbe sa virusom. Mnogo napora, znanja, ali i emocija u danonoćnom nastojanju zdravstvenih radnika da se spasi svaki ljudski život.

"Naša dežurstva traju četiri sata u crvenoj zoni, četiri sata odmora, ovde su smešteni najteži pacijenti koji zahtevaju konstantnu negu i oni su 100 posto zavisni od nas", kaže Katarina Veličković, anestetičar.

Ana Stevanović radi u intenzivnoj i kaže da joj je svaki dan stresan, ali da su dobar tim i da je sve uskladili.

"Mi lekari specijalisti jesmo tu, mlađe kolege lekari opšte prakse su naša desna ruka, jer su u svakom momentu tu da se nađu i nama i pacijentima", kae doktor Ivan Jošanović.

U kovid bolnici u Kruševcu pored lekara 400 medicinskih sestara i tehničara svakodnevno je u kontaktu sa zaraženima.

"Apsolutno radimo na tome da je bezbednost naših zaposlenih najvažnija u ovom delu. Mogu da se pohvalim da stvarno imamo najmanji broj zaraženih, osoblja u radu i da i da smo sa ovom kovid bolnicom napravili jedan veliki posao u preventivi", kaže Jasna Stevanović, sanitarni tehničar.

Pandemija je mnogo toga promenila u radu i životu svih u zdravstvu. Smenjivali su se suze, smeh, radost i tuga.

"Ujedinjavanje porodica, brige, međuljudske, ujedinjavanje profesije, mnogo toga ima dobroga iz svega toga, možda je vreme da prestanemo da mislimo o lošim stvarima", kaže Gordana Dragošev, glavna medicinska sestra kovid bolnice.

U kovid bolnici u Kruševcu sve je više praznih bolesničkih postelja koje su simbol poraza, ali i pobeda. Na radost svih, u crvenoj zoni mnogo češće slavljenja života.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво