Читај ми!

Čini se da volimo da odmaramo, ali Srbija nije zemlja u kojoj ima najviše neradnih dana

Kada se saberu dražavni i verski praznici, ove godine imamo 13 neradnih dana, koje mnogi pretvore u mini-odmor. Iako nam se čini da često praznujemo, Srbija je zemlja sa najmanje neradnih dana u regionu i u donjem je delu svetske lestvice.

Prvi maj i Uskrs doneli su pet neradnih dana. A praksa pokazuje da smo majstori da praznik pretvorimo u mali odmor, pa su mnogi Veliki petak spojili sa narednim vikendom i dobili 10 dana.

Građanima svaki predah od posla mnogo znači i retki su oni koji ne priželjkuju još neki praznični dan.

I stručnjavci su saglasni: praznici su daragoceni, prilika da se pobegne od svakodnevice i odmori - šansa za beg u prirodu ili na neko putovanje.

"Odmor je sastvni deo života. Ja mislim, ne nužno ali je jako dobro ako postoji mogućnost izmestiti se iz svoje svakodnevice, kao što bi rekli promeniti malo tapete da gledamo neki drugi prizor", ukazuje Radmila Vulić Bojović, psiholog i porodični psihoterapeut.

Sociolog Dalibor Petrović navodi da je, od kada je društva, praznik uvek bio važan kao jedna tačka susreta porodice, zajednice.

"Ali čini mi se da danas u ovo modernom vremenu brzine i tempa zapravo praznici igraju važnu ulogu da se negde zaustavimo i okupimo. Mi smo svi svedoci toga da je sfera rada prodrla u sve aspekte našeg života", smatra Petrović.

Statistka pokazuje: u regionu najviše se praznuje u Severnoj Makedoniji, zatim Crnoj Gori, koja ima 19 praznika, Bosni i Hercegovini 18, pa Sloveniji 15.

U Evropi najviše praznuju - Finci, Francuzi, Italijani a najmanje Britanci, Mađari.

Na vrhu svetke lestvice po broju prazničnih dana je Kambodža sa čak 28 dana, slede azijske zemlje.

Zanimljivo je i da Japanci, koji važe za jednu od najvrednijih nacija, svaki mesec imaju neki praznik.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво