Читај ми!

Utikači na oranicama – posle više decenija stiglo svetlo u njive opštine Žitorađa

Prvim priključkom na niskonaponsku mrežu u ataru sela Samarinovca, u opštini Žitorađa, zvanično je završen projekat elektrifikacije oko 500 hektara oranica. Vrednost radova na visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži, dužine preko devet kilometara, koje je najvećim delom finansirala država, premašuje 40 miliona dinara i omogućiće znatno jeftiniju proizvodnju, kao i primenu novih tehnologija.

Istorijski trenutak na plodnim Dobričkim oranicama, gde se godišnje proizvede na hiljade vagona raznog povrća u plastenicima i na otvorenom. Sijalica je po prvi put zasijala, a i pumpe za navodnjavanje su pokrenute strujom iz elektromreže, umesto, kao decenijama unazad agregatom na dizel.

"Obezbeđuje pre svega jeftiniju proizvodnju, nije isto nafta na 160 dinara i struja", kaže Milan Cvetković iz Samarinovca.

Za novo vreme spremali su se i povrtari, koji u novu proizvodnu godinu ulaze sa više plastenika, novim bunarima i opredeljenjem da ratarske kulture gotovo u potpunosti zamene isplativije povrtarske, za čiju intenzivnu proizvodnju sada postoje svi uslovi.

"Lubenica najviše, ja mislim da nema bolja lubenica, ajde da ne preteram, ali na Balkanu sigurno, a možda i šire", priča Časlav Prokić iz Samarinovca.

Zoran Milošević, predsednik MZ Samarinovac, kaže da će biti 50 odsto bolja proizvodnja i veća od prošle godine.

"Znači plastenici su ove godine za 50 odsto povećani, lubenica je tu neki standard, u paprici smo se negde našli, u toj priči i mahom celo selo i svi to radimo", ističe Milošević.

Samarinovac je jedno od retkih sela u Toplici sa pozitivnim priraštajem i velikim brojem mladih ljudi, koji nastavljaju da se bave onim, čime su se bavile generacije pre njih.

"Iz tog dela nemamo migracije stanovništva, mladih, svi su voljni da ostanu na selu, imaju taj kapital zemljišni, sada imaju uslove za zalivanje", navodi Slađan Rakić iz Opštine Žitorađa.

Osim u Samarinovcu, elektrifikacija polja uz pomoć države, odvija se na području još nekoliko sela u Srbiji, kao deo sistemskog prilagođavanja poljoprivrede novim okolnostima, pre svega, klimatskim.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи