Читај ми!

Stanisavljevići ni u osmoj deceniji ne odustaju od rada - proizvodi iz njihove bašte stigli i do Italije

Pre 16 godina Milena i Tomislav Stanisavljević vratili su se iz Leskovca u rodno selo, Malu Crkvicu kod Bojnika, i napravili pravi raj. Iako su u osmoj deceniji života, ne posustaju s radovima u dvorištu, pčelinjaku i voćnjaku. Čuvari su tradicije, ali se u Pustoj Reci prepoznaju i po humanim delima.

Za dobrodošlicu med, sok od aronije i šljivovica. Svaki kutak u domaćinstvu Stanisavljevića odiše toplinom, ljubavlju, skladom. Takav je, kažu Milena i Tomislav, i njihov brak. Vredni, srdačni i nadasve plemeniti.

Uvek se nađu komšijama, pomažu i siromašnima. Tokom vanrednog stanja delili su med. Mladi volonteri sladili su se i Mileninim kolačima. Otuda i nagrada "Dobročinitelj".

"Meni je to zadovoljstvo. Ja volim ljude. Ljudi nekako vole mene. Ja sam i pre ove nagrade, ja sam radila, pravila sam razne nošnje za decu", navodi Milena Stanisavljević iz Male Crkvice.

Uz svaku biljku ide zanimljiva priča. Tomislav je inženjer pejzažne arhitekture. Podjednako uživa u cveću i pčelinjaku koji je okružen raznim voćem. Od šljiva do mušmula. Imaju 1.000 stabala.

"Od toga se spremaju džemovi i suši se voće, pečem rakiju. Stalno imam neka posla od jutra do mraka i nije mi teško", navodi Tomislav Stanisavljević iz Male Crkvice.

Špajz pun specijaliteta. Tu su i brojna priznanja za Milenin slavski kolač i stara jela. Čuva od zaborava i prag kuće preko kojeg je prešla kad se udala, pokućstvo od davnina, tkane i vezene radove. Iz ruku u ruke ide i njena knjiga, jedina o tradiciji i običajima u Pustoj Reci.

"Mnogi mladi kad pročitaju knjigu pitaju se da l' je moguće da je bilo tako, a bilo je. I što se tiče poljoprivrednih radova i raznih zanimanja i zanata", navodi Milena.

Širom su otvorena vrata doma Stanisavljevića u Maloj Crkvici. Uz simbolične poklone, italijanski fotografi odavde su poneli i prelepe utiske. Česti gosti su im i đaci. Najsrećniji su kada im dođu deca i unuci.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво