Читај ми!

"Sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena"

Ministarstvo kulture i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitali su Svetski dan slobode medija poručivši da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao. Zaštitnik građana naglasio je da je međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje njihovog položaja.

Ministarstvo kulture i informisanja svim novinarima i medijskim radnicima čestita Svetski dan slobode medija, napominjući da je od esencijalnog značaja da novinari, bez obzira na to u kojim medijima rade budu nezavisni, izveštavaju odgovorno i profesionalno poštujući etičke standarde i principe novinarstva.

Ministarstvo ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet nijednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

"Svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija koja je jedan od nosećih stubova demokratije. U današnje vreme svedoci smo izloženosti građana velikom broju kako informacija tako i dezinformacija, uključujući i obmanjujuće i lažne vesti, što predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju u manjoj ili većoj meri sve države pa i naša", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Kako se ističe, u proteklom periodu Srbija je donela niz dokumenata, značajnih za uređenje oblasti informisanja i medija, čime je pokazala da je bezrezervno posvećena stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.

"Da bi mogli da nastavimo zajednički rad na unapređenju medijske scene i bezbednosti i zaštiti novinara, a sve u cilju stvaranja boljeg medijskog okruženja, Ministarstvo kulture i informisanja pokušava da konkretnim aktivnostima doprinese poboljšanju stanja na medijskoj sceni", navodi Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na samom početku svog mandata povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, usvojen je Akcioni plan za primenu medijske strategije za period od 2020. do 2025, formirane su Radna grupa za praćenje sprovođenje Akcionog plana kao i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za novinare i medijske radnike u cilju njihove pravovremene i efikasne zaštite.

Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje još jednom da svi akteri u medijskom svetu moraju da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje pozitivne klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za svoj rad i plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost.

Brankica Janković: Nedopustivo je da novinari i novinarke budu izloženi nasilju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je Svetski dan slobode medija svim novinarima i novinarkama u Srbiji. Istakla je su slobodni i nezavisni mediji ključna vrednost svakog demokratskog društva. 

Sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena, jer je od izuzetne važnosti za sve građane i građanke i zbog toga je na državi obaveza i odgovornost da te vrednosti očuva i zaštiti, saopštila je Brankica Janković.

Prema njenim rečima, nedopustivo je da novinari i novinarke budu izloženi nasilju, i neophodno je da im se omogući bezbedan rad, jer niko ne treba da bude u strahu zato što obavlja svoj posao.

"Istovremeno, mediji su moćna snaga u svakom društvu i imaju odgovornost u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova, koji u našem javnom prostoru postaju sve češći. S obzirom na to da imaju ključnu ulogu u oblikovanju stavova javnog mnjenja, profesionalno i odgovorno informisanje uz stalno unapređivanje standarda izveštavanja koji promovišu toleranciju i međusobno uvažavanje, obaveza je svih koji rade u medijima", zaključuje poverenica.

Pašalić: Međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje položaja  

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim novinarima i medijskim radnicima Međunarodni dan slobode medija i ponovo naglasio da je međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje njihovog položaja i smanjenje svih vrsta pritisaka i napada na predstavnike ove profesije.

"Kolegijalnost i podrška, tačnije međusobna solidarnost novinara, glavni su uslovi za poboljšanje položaja novinara u našoj zemlji. Pritisci i napadi na novinare zabeleženi su i prošle godine, a njihova evidencija, kao i ranijih godina, i dalje nije jedinstvena", rekao je Pašalić.

Naveo je da je pre godinu dana, u maju 2020, sa sedam medijskih udruženja i asocijacija i tri novinarska sindikata potpisao Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere, da je završena tehnička izrada te platforme i da je u toku unošenje dostupnih podataka u bazu.

"Cilj je uspostavljanje jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, kao i efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti novinara. Svi podaci o napadima i pritiscima na novinare skupljeni na jedno mesto doprineće delotvornijem postupanju nadležnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara", naveo je zaštitnik građana.

Istovremeno, prikupljene informacije omogućiće i efikasniju reakciju zaštitnika građana na postupanje nadležnih organa po prijavljenim slučajevima kršenja slobode medija i slobode izražavanja, rekao je Pašalić.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво