Читај ми!

Proslava Vaskrsa kroz vreme, da li vam nedostaju Uskršnje čestitke

Vaskrs se, po običaju, slavi u krugu porodice. Uz bogatu trpezu ukućani se kucaju jajima koja su ofarbana u crvenu boju - simbol radosti i vaskrsenja.

Po starim običajima i Milosavljevići pripremili su vaskršnju trpezu i šarena jaja. Prvo, crveno uvek ostavljaju kao čuvarkuću.

"Još kao dete sam se radovao Uskrsu i voleo taj ritual pripremanja kad majka i baka pripremaju i farbaju jaja. Kasnije i kao otac, kao roditelj, sad kao i deda", kaže Zoran Milosavljević sa Rudnika.

Na Rudniku čuvaju i čestitke i razglednice kojima se čestitao Vaskrs pre više od veka.

"To je običaj koji je već izašao iz mode pošto su stigli mobilni telefoni, ali lepo je bilo kad dobijete čestitku za Uskrs koju možete i dan danas da sačuvate i svojim potomcima", naveo je Momčilo Paunović sa Rudnika.

U tradicionalnoj kulturi Vaskrs je uvek imao poseban značaj i mnogi su se običaji vezani za ovaj praznik sačuvali do današnjih dana.

Etnolog Snežana Ašanin rekla je da je jaje velika radost, veliki povod okupljanja porodice za sećanje na stradanje Isusa Hrista i ustvari za beskrajni večni plavi krug i vaskrsenje Hristovo.

"Danas nas je obasjala svetlost Hristovog vaskrsenja, danas je dan pobede, dan slavlja, pobede Hristove nad grehom, nad smrću i nad svim ovim što je posledica provorodnoga greha i u isto vreme potvrda da svi mi treba da vaskrsnemo za život večiti", naveo je protojerej stavrofor Ljubivoje Radović.

Vaskršnje kucanje jajima, radost i okupljanje porodica obeležava ovaj dan u svim domovima.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара