Читај ми!

Kisić Tepavčević: Borimo se za prava radnika i radna mesta

Prava radnika i njihova bezbednost na radu glavni su priorioteti Ministarstva rada, a poslednjih godinu dana, kada sve gledamo kroz prizmu kovida-19, primarni cilj nam je bio da osim zdravlja, sačuvamo svako radno mesto, kaže ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

U razgovoru za Tanjug, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, ministarka Darija Kisić Tepavčević ocenjuje da je država u tome uspela, o čemu najbolje svedoči podatak da je očuvana stopa nezaposlenosti manja od 10 odsto.

Za naredni period, od 2021. do 2026. godine je, ističe ona, sačinjena nova Strategija zapošljavanja u koju su uključene i mere aktivne politike zapošljavanja, posebno teže zapošljivih, kao što su osobe sa invaliditetom, pripadnici romske populacije, stariji od 50 godina.

"Za podsticaj njihovom zapošljavanju u ovoj godini raspisano je 13 javnih poziva, za poslodavce i nezaposlene, za šta je država izdvojila nešto manje od šest milijardi dinara", kaže ministarka uz ocenu da država preduzima čitav niz mera, ekonomskih i strateških, prvo da se očuvaju radna mesta ali i da se i u ovim teškim uslovima poveća broj zaposlenih.

U pripremi čitav niz zakona 

Kada je reč o samom položaju i pravima radnika, naglašava da je to pitanje koje je stalno otvoreno i usložnjavanjem i vrsta i specifičnosti posla, stalno se javljaju novi izazovi.

"Radnici uvek i to s pravom traže povoljnije uslove, tako će biti i nadalje, a mi smo ti koji ćemo se truditi da iznađemo najbolja moguća resenja", kaže Darija Kisić Tepavčević.

Navodi da u tom smislu, Ministarstvo rada priprema čitav niz zakona direktno vezanih za prava radnika, uslove rada i bezbednost na radu.

"Radi se zakon o angažovanju radnika u slučaju povećanog obima posla, sezoncima kako se to u medijima obično kaže. On se do sada ticao samo angažovanja u poljoprivredi a sada ćemo njegove odredbe da proširimo i na građevinarstvo, turizam i usluge, poslove u kući", kaže ministarka.

Dodaje da se pripremaju i zakoni o socijalnom preduzetništvu, kao i o bezbednosti i zdravlju na radu.

O saradnji sa sindikatima 

Sindikati i saradnja sa njima su nezaobilazna tema naročito pred praznike kao što je 1. maj.

Darija Kisić Tepavčević ističe da je odnos sa sindikatima izuzetno dinamičan, da na Socijalno ekonomskom savetu i inače, dve strane često imaju drugačija gledišta ali se obe uvek trude da dođu do zajedničkog cilja.

"Od kada sam na čelu ministarstva zalažemo se da i predstavnici sindikata budu uključeni u svaku radnu grupu pri izradi zakona i nadam se da će to uroditi plodom. To često nisu prijatne diskusije, dugo traju, ali idemo u istom pravcu i očekujem da će se vrlo brzo videti efekti našeg zajedničkog rada", naglašava ona.

Pandemija koronavirusa uticala je na kompletan život i navike pa i oblike radnog angažovanja, izražene pre svega u radu od kuće, pa se nameće pitanje šta će sa tim navikama i novim formama rada biti kada pandemija mine.

"Svi sa radošću i nestrpljenjem čekamo postokovid period, a još je teško predvideti u kojoj meri će se održati rad od kuće. Ali sigurno je da će ga biti i da će u budućnosti biti dosta nestandardnog radnog angažovanja pa upravo radimo nacrt zakona koji će takav način rada regulisati", objašnjava ministarka.

Dodaje da su u njegovu izradu osim svih relevantnih ministarstva uključeni i predstavnici sindikata i poslodavaca, da je zajedničko polazište svih uključenih strana to da radnici bez obzira na koji način su angažovani treba da ostvaruju puna prava iz radnog odnosa.

Očekuje se da zakon bude donet tokom ove godine.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво