Читај ми!

Program PROMIS – podrška mladim naučnicima da naprave sopstvene programe istraživanja

Program za projekte mladih istraživača - PROMIS treba da pomogne naučnicima na početku karijere da naprave sopstvene programe istraživanja. Izgrađen je po uzoru na evropske programe kao podrška mladim doktorima nauka. Jedan takav se upravo razvija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Tim IN-DEPTH bavi se proučavanjem brzo evoluirajućih virusa koji su dominantno patogeni izazivači bolesti kod životinja, ali imaju sposobnost ili će možda dobiti sposobnost da inficiraju ljude.

"Moje glavno zaduženje na ovom projektu se upravo odnosi na izučavanju tih virusa, dominantno laboratorijski rad, vazano za njihovu dijagnostiku, ali i sekvenciranje virusa koje pronađemo, naravno i pridruženu birokratiju koja ide uz to", navodi Marko Janković, asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Jovanka Kabić, doktorand Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu navodi da je zadužena za gram negativne bakterije. "Prevashodno laboratorijski rad, i pored toga biću priučena za analizu sekvenci gram negativnih bakterija koje dobijamo", objašnjava Kabićeva.

Doc. Irena Aranđelović, rukovodilac tima IN-DEPTH objašnjava da jedino tim molekularnim i informatičkim pristupom možemo imati uvid u to zašto su oni uopšte ovde, odnosno kakav je njihov potencijal za izazivanje nekih epidemija u bližoj i daljoj budućnosti.

"I zapravo to su odgovori na osnovu kojih možemo primeniti adekvatne epidemiološke mere, kako bismo takve epidemije zaustavili na vreme", dodaje Aranđelovićeva.

Posle višemesečnog rada usledila je i nadzorna poseta Fonda za nauku.

"Kroz podršku ovakvih programa investira se i ulaže ne samo u izvrsne ideje naših naučnika i njihov rad već takođe i u opremu, potrošni materijal, međunarodnu saradnju i druge kategorije naučnog rada koje doprinose kvalitetu i rezultatima koji su neophodni", navodi dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije.

Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navodi da je cilj da naši naučnici ostanu u svojoj državi.

"Mi zaista imamo nameru da naše mlade istraživače osnažimo u njihovom punom kapacitetu da mogu da formiraju svoj naučni tim, da umeju da rukovode tim timom, da znaju da usmere istraživanja, i da budu i uspešni u tim istraživanjima, a sve u cilju da naši naučnici ostanu u svojoj državi", navodi Dukić Mijatovićeva.

Fond za nauku Republike Srbije za 59 PROMIS projekata izdvojio je gotovo devet miliona evra. Projekti traju dve godine, vrednost jednog je do 200.000 evra. Okupljaju 320 istraživača koji realizuju osnovna i primenjena istraživanja iz svih oblasti nauke.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво