Читај ми!

Protest u Pranjanima – žitelji sela Moravičkog i Zlatiborskog okruga ne žele geološka istraživanja

U Pranjanima je u pet do dvanaest, na simboličan način održano okupljanje žitelja tog i drugih sela Čačka, Požege i Kosjerića u kojima su planirana geološka istraživanja.

Ljiljana Bralović, pesnikinja iz Pranjana, koja poezijom i prozom čuva lepote tog kraja, kaže za RTS da je ovo bilo informativno okupljanje zabrinutih žitelja ruralnih krajeva Moravičkog i Zlatiborskog okruga.

Geološka istraživanja u Pranjanima, kaže ona, planirana su na području koje zahvata trećinu tog sela, ali i u susednim Koštunićima, Leušićima, selima poznatim po razvijenom seoskom turizmu.

O štetnosti načina eksploatacije litijuma i bora govorili su prof. dr Duško Brković, prof. dr Duško Kuzović, a pročitano je i pismo podrške akademika Živorada Čekovića.

Obratili su se i žitelji lozničkih sela, koja su ugrožena posledicama geoloških istraživanja.

Zbog toga Pranjanci i žitelji sela u kojima je početak geoloških istraživanja bio planiran 17. aprila ne žele uopšte bilo kakva geološka istraživanja koja bi mogla narušiti lepotu prirode, zbog čega u taj kraj svake godine dolaze turisti ne samo iz Srbije, već i inostranstva.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво