Читај ми!

Kako je hladno i kišovito vreme uticalo na papriku i paradajz u trsteničkom kraju

Kiša koja je padala proteklih dana, praćena temperaturnim oscilacijama, ne ide na ruku povrtarskim kulturama, ni u plastenicima, ni na otvorenom. Šta o tome kažu u trsteničkom kraju, u kojem se sa više od 2.200 hektara godišnje ubere 75.000 tona povrća.

U oglednom plasteniku Dušan Alurović iz Bresnog Polja krajem februara posadio je 18 holandskih sorti zelene salate.

Zadovoljan je kvalitetom, prinosom i cenom od oko 40 dinara za komad, duplo većom nego pre nedelju dana, jer joj sezona prolazi. Blaga zima, kaže, salati je pogodovala, ali ne i aprilski mrazevi.

"Ovo je jedna od najtežih godina za proizvodnju rasada jer noću je moralo da se greja. Preko dana bude i po 25 stepeni, a u toku noći padne na dva, tri ili ode u minus, tako da smo morali da grejemo plastenike gde nam je rasad non stop. Noću se ustajalo da se proverava da li sve to funkcioniše, da li radi, da nam ne bi rasad izmrzao", rekao je povrtar iz Bresnog Polja Dušan Alurović.

U Bresnom Polju povrće se gaji na 250 hektara. Najzastupljeniji su paprika i paradajz koji je i glavni izvozni proizvod.

"Paradajz vani je uvek oko 1. maja iznošen, ali sad će malo da kasni  možda negde 10. ili 15. maja da se iznosi. I paprika definitivno kasni i ona na otvorenom, pošto se to mahom sadi na zemlji direktno, a ne u kontejnere. Sama rasada će da kasni", naveo je poljoprivrednik iz Bresnog Polja Dragoljub Stojičić.

Promenljivo vreme utiče na prinose, a pandemija na tržište, pa se proizvođači nadaju većoj pomoći države.

"Najviše nas opterećuje gorivo. To su cene mnogo visoke i celokupna proizvodnja je 20 odsto otišla u vis. A što se tiče radne snage sve je manje i manje. Od prošle godine subvencije uopšte nisu uplaćene. Ministar je obećao da će da bude, ali još nisu pare legle", dodao je Stojičić.

Lokalne subvencije su manje, ali se isplaćuju na vreme. Na ime podsticaja Opština Trstenik ove godine opredelila je 16.200.000 dinara za koje će vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, po više osnova, moći da konkurišu do utroška sredstava, najkasnije do 15. novembra.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи