Brnabić: Borba s lažnim vestima teška, kao s pandemijom

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da je u doba pandemije u Srbiji podjednako teška borba s lažnim vestima koje se stalno plasiraju u medijima, koliko i sa samom pandemijom.

Na digitalnoj konferenciji pod nazivom "Razmislite kritički, kliknite mudro: Medijski i informaciono pismeni građani!", u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Unesko, Ana Brnabić je učestvovala na prvom od dva panela, koji su predstavljali dve celine i važne teme koja se tiče medijske pismenosti u celom svetu.

Brnabić je istakla da je ponosna zbog bliske saradnje s UNESKOM po svim pitanjima i podsetila da je prva konferencija tog sadržaja održana 2020. godine, takođe pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Takođe podsetila je da je tom prilikom Ministarstvo kreiralo vodiče za medijsku pismenost i realizovalo mnoge značajne radionice za učitelje i roditelje. 

Rekla je da danas imamo drugo izdanje konferencije za sve nastavnike i ljude iz obrazovanja, da bi istražili i jedan poseban problem, koji se tiče lašnih vesti.

"Svesni smo da živimo u veoma teškim i mučnim vremenima, ali ona nisu takva samo zbog situacije sa virusom Kovid 19, već se odnosi i na pojavu "fejk njuz" - lažnih vesti koji se plasiraju svuda, u medijima, posebno na društvenim mrežama", objasnila je premijerka.

Kako je dodala, "na taj način borba protiv pandemije postaje dvostruko teža, jer se moramo odupreti svim tim vestima kojima nas bombarduju".

"Vlada je možda mogla da učini mnogo više u najvažnijem poslu Srbije u ovom trenutku, a to je spasavanje što više života od koronavirusa. Umesto toga trošili smo veliki deo energije na suprotstavljanju toj poplavi lažnih vesti", kazala je Brnabić.

Istakla je da je edukacija najlakši način za suprostavljanje ljudi lažnim vestima.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се