Читај ми!

Roditeljstvo nije igra moći, nasiljem roditelj uvlači dete u krug nasilja

Menadžerka projekta "Roditeljstvo se uči" Jelena Petrović kaže za RTS da je svako drugo dete bilo izloženo nekom vidu kažnjavanja, bilo psihičkom ili fizičkom, što znači da kao društvo nismo dovoljno uradili da zaštitimo decu od nasilja, na šta nas obavezuje Konvencija o pravima deteta.

Jelena Petrović ističe da je Unicefovo istraživanje pokazalo da je 40 posto dece bilo izloženo nenasilnom metodom vaspitanja, ali isti toliki procenat je prošao kroz nasilnu metodu vaspitanja, dok je 20 procenata dece dobijalo batine.

Prema njenim rečima, podaci nam govore da je svako drugo dete bilo izloženo nekom vidu kažnjavanja, bilo psihičkom ili fizičkom, što znači da kao društvo nismo dovoljno uradili da zaštitimo decu od nasilja, na šta nas obavezuje Konvencija o pravima deteta.

"Većina roditelja primenjuje nasilje iz ličnih ubeđenja, iz nasleđenih obrazaca ponašanja. To reflektuje njihovo viđenje autoriteta. Smatraju da ako ne zastraše dete, izgubiće autoritet. Ali roditeljstvo nije igra moći i fizičko nasilje, nije metod kojim treba vaspitavati decu", navela je Petrovićeva.

Međutim, kaže da društveni kontekst, pogotovo u vreme pandemije, nameće nam neke stresne situacije i često roditelji iz nemoći reaguju kako ne bi reagovali inače. Napomenula je da je većina psihologa saglasna da se nasilje nad decom vrši zbog uverenja, ali i iz nemoći.

"Ne postoji nasilje koje ne ostavlja trag. Ovakvom metodom roditelj uvlači dete u krug nasilja. A onda dete dolazi u kolektiv i dobije poruku da je u redu tući koga volite. Dete shvata da je u redu probleme rešavati agresijom. Kasnije će dete stupiti u partnerski odnos i opet će imati isti odnos – da je u redu svaki problem rešavati nasiljem", navela je Petrovićeva.

Na taj način, kako kaže, narušava se dostojanstvo deteta i ne izgrađuje se samopoštovanje kod deteta.

"Svaki roditelj želi da postane bolji. Platforma 'Roditeljstvo se uči' će pomoći da roditelji istraže neke tehnike koje će im pomoći u vaspitanju dece", navela je Petrovićeva i dodala da su razvili još platformi među kojima je ona koja će pomoći deci koja su prošla kroz visokokonfliktni razvod.

Kako kaže, deca koja su prošla kroz visokokonfliktni razvod imaju posledice kao deca koja su pretrpela nasilje.

"Nismo se dovoljno bavili ovom temom, a razvod spada u jedno od najstresnijih iskustava kojem su deca izložena", rekla je Petrovićeva. Naglasila je da ne postoji jedan recept za roditeljstvo, jer je ono istraživački proces.

Pogotovo su roditelji u ovim uslovima pandemije dobili i nove obaveze, na neki način, kako kaže, nametnuto im je i da budu nastavnici, a deca su stalno ispred računara što je povećalo rizik od digitalnog nasilja. 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво