Читај ми!

Da li će u Srbiji biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje

U Srbiji će biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje, precizirano je amandmanom koji je na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizama i energetiku.

To je jedan od nekoliko amandmana Odbora na predložena četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, a koji je predložen u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, odnosno ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Zato je predloženo uvođenje novog člana koji se odnosi na zabranu spaljivanja gume i plastike u cilju grejanje, obrazložio je predsednik odbora Veroljub Arsić na sednici tog skupštinskog tela na kojoj su razmotreni podneti amandamani.

Drugim amandmanom, koji je odbor podneo na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, precizira se da Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u saradnji sa ministarstvom nadležnim za poslove zaštite životne sredine priprema planove, programe i projekte kojima se podstiče zamena kotlova na ugalj i mazut kotlovima na gas ili biomasu.

To se odnosi, kako kaže Arsić, i na zamenu peći na ugalj i druge vrste goriva visoko efikasnim pećima na drvnu masu, kao i na ugradnju solarnih panela.

Trećim amandmanom odbora se precizira da je visina prekršajne kazne 150.000 dinara, umesto 150 miliona dinara kako je prvobitno predloženo.

Na Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije poslanici su podneli šest amandmana, koje je prihvatila i Vlada Srbije, a odbor je podneo jedan amandman.
Na izmene Zakona o energetici poslanici su podneli devet amandmana, od koji je Vlada Srbije odbila jedan.

Na izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima poslanici su podneli devet amandmana, Vlada je prihvatila sve amandmane, a odbor je podneo pet amandmana.

Amandmanima odbora na izmene tog zakona se, između ostalog, preciziraju odredbe zakona koje se odnose na investicioni sporazum koji zaključuju vlada i investitor koji je stekao pravo na esploataciju, kao i odredbe koje se odnose na odborenje za gradnju rudarskih objekata ili izvođenje rudarskih radova.

Amandmani će u utorak biti razmotreni na sednici parlamenta.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво