SPC: Napad na Savu Janjića pokušaj ugrožavanja opstanka bratstva Dečana

Odbacujući optužbe iz Prištine na račun igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića, Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je jasno da je reč o napadu na samu svetinju i pokušaj ugrožavanja opstanka njenog bratstva.

Medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv arhimandrita Save Janjića, igumana manastira Visoki Dečani, kao i u celoj javnosti, i u Srpskoj patrijaršiji su primljene sa indignacijom, ističe se u saopštenju SPC.

Kako se napominje, jasno je da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana, pa samim tim i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji.

"Još jednom ističemo i sa ponosom ponavljamo da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cele svoje istorije, a posebno tokom ratnih devedesetih godina dvadesetog veka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na veru i naciju", navodi se u saopštenju.

SPC poručuje da kao takvi služe za ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Srpskoj crkvi.

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini tvrdi da bi "u pravnoj državi Sava Janjić trebalo da bude osuđen za ratne zločine", jer navodno "manastir Dečani ne samo da nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom paketu i važećim zakonima uživa eksteritorijalni status".

Pozivajući se na navodne svedoke, Odbor saopštava da su "u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i regularnih srpskih snaga, policija i vojska tukli i mučili Albance uzete kao taoce".

Iguman Sava Janjić je na Tviteru naveo je da može da odgovori samo rečima Gospodnjim. 

Optužbe prištinske NVO osudili su premijerka Ana BrnabićKancelarija za KiM, kao i grupa srpskih nevladinih organizacija sa KiM.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво