Motociklisti najugroženiji u saobraćaju, rizik od stradanja 250 puta veći u Srbiji nego u EU

Prošle godine motociklisti su bili najugroženija kategorija u saobraćaju. Poginulo je 50 motociklista, a čak 1.000 njih je povređeno. Poseban apel vozačima je da naročito obrate pažnju na motocikliste kojih je tokom proleća sve više na putevima.

Rizik po pređenom kilometru od stradanja na motociklu 15 puta je veći nego pri vožnji automobila. U našoj zemlji čak je 250 puta veći rizik od stradanja u saobraćaju nego u Evropskoj uniji.

Od 2012. do 2020. godine poginulo je 550 motociklista, a povređeno više od 12.000. Od početka godine stradalo je već dvoje motociklista, a čak 66-oro je teže povređeno. Sada je naročito teško jer je zbog kovida većina traumatoloških bolnica pretvorena u kovid centre.

Direktor agencije za bezbednost motociklista Vladimir Jevtić rekao je da, kada je u pitanju jul mesec, svaki treći bolnički krevet je zauzet nekim ko je vozio motocikl ili moped.

"Ukupno motociklisti čine dva odsto registrovanih vozila u Srbiji, a u procentu teško povređenih čine i 23 odsto u celokupnoj statistici, odnosno u ukupnoj statistici čine 15 odsto ukupno poginulih vozača u saobraćaju", naveo je Jevtić.

Najveći broj nesreća događa se zbog nepažnje vozača, ali i zbog mladih motociklista željnih dokazivanja. Mnogi ostaju teški invalidi.

"Podsetiću samo da su lečenja politraumatskih povreda mozga negde od 80 hiljada evra do tri miliona evra. Takođe, povrede ekstremiteta mogu jako skupo da koštaju, da ne pominjemo onaj deo oko invaliditeta. Sami procenite da li treba da koristite zaštitnu opremu ili ne", naveo je Jeftić.

Vozačima se savetuje da na vreme daju pokazivače pravca kuda žele da se kreću, a motociklistima da kaciga nije dovoljna da se ozbljno ne povrede na motoru. Morate imati punu opremu-čizme, pantalone, štitnike, i jaknu i uz veliku opreznost možete biti bezbedni.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво