Osmaci polagali probni završni ispit

Đaci osmih razreda juče i danas polagali su probni završni ispit. Juče su rešavali test iz matematike, a danas iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test iz pet predmeta – istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Po grupama, ali ne većim od 15 đaka u učionici, sa više ili manje treme, učenici osmog razreda su polagali tri probna testa u okviru priprema za obavezni završni ispit. U Rasinskom okrugu, u klupama je bilo nešto više od 2.000, a u Zlatiborskom 2.500 osmaka.

"Nije bilo toliko teško, ali naravno to zavisi i od đaka, ko se koliko spremao i koliko ko zna. Meni lično nije bilo toliko teško", kaže jedan od malih maturanata OŠ "Jovan Popović" iz Kruševca.

"Najviše se bojim kombinovanog zato što ima više predmeta. Nastavnici su se trudili zbog pandemije da nas spremaju i onlajn", dodaje njegova školska drugarica.

Aleksandar Urošević, direktor OŠ "Slobodan Sekulić" iz Užica, kaže da su preduzeli sve epidemiološke mere.

"Učenike smo smestili po devet u 14 učionica. Učenici nose maske, imaju rastojanje. I učenici i zaposleni su ispoštovali epidemiološke mere", dodaje Urošević.

Osim upoznavanja sa zvaničnom procedurom, probni završni ispit i rezultati testova i za učenike i za nastavnike biće smernice za dalji rad.

"U toku sledeće nedelje je pregledanje tih zadataka, odnosno analiza, a u toku one naredne imaćemo rezultate probnog završnog ispita. Posle toga učenici imaju dovoljno vremena da se pripreme za završni ispit", naglašava Zoran Asković, rukovodilac Školske uprave Kruševac.

Vlade Živanović, rukovodilac Školske uprave Užice, smatra da će analizom dobijenih rezultata imati koristi i učenici i nastavnici.

"Njima će to poslužiti za unapređivanje rada, odnosno oblasti koje su neophodne da se poprave do kraja ove nastavne godine, odnosno do samog završnog ispita", ističe Živanović.

Završni ispit, inače obavezan za kraj osnovnog obrazovanja i upis u srednje škole, planiran je za pretposlednju nedelju juna.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво