Kada navigacija navede u bespuće – turistkinje iz Rusije zalutale na Goliji

Spasilačka ekipa Civilne zaštite ivanjičke opštine pre dva dana je u podnožju planine Javor, u selu Kovilju, spasila dve ruske državljanke. Njih je pogrešna navigacija odvela u bespuće planine, gde im se automobil zaglavio u blato.

Planinski visovi i lepote prirode Golije i Javora privlače sve više turista i putnika. Ali nema svuda dobrog puta. Bez poznavanja terena i kada je vreme loše putovanje je rizično.

Emila je prvi put u Srbiji. Sa majkom se iz Niša zaputila u obilazak kanjona Uvac, gde su i rezervisale smeštaj. Putovale su u pogrešnom pravcu preko planine Javor, a navigacija ih je navela tamo gde nema puta. Pomoć je stigla, a i auto je izvučen iz blata.

"Nismo se uplašile, znale smo da će nam neko pomoći. To je novo iskustvo za mene, našle smo se u gustoj šumi gde nikoga nije bilo", objašnjava Emila Sidorova iz Moskve.

Ove zime česte su bile akcije spasavanja, kažu u ivanjičkoj Opštini. Izvlačili su putnike iz velikih smetova i iz neprohodnih predela. Jedinice Civilne zaštite gotovo svake sedmice su imale pozive da nekome pomognu.

"Uglavnom su krive loše navigacije, odnosno informacioni sistemi koje koriste na telefonima. Povedu ih šumskim putevima, nekim putevima gde ne možete ni u leto proći kada je suvo, a kamoli u ovo doba dana ili noći", navodi Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica.

Naglašava da je problem locirati te ljude.

"Mahom je to predeo bespuća, to su zabačeni krajevi uglavnom planine Golije i nemaju dometa, signala. Onda je problem prvo locirati te ljude, kada ih lociramo pola posla smo uradili, u narednih sat, dva sigurno smo do njih", dodaje Mitrović. 

Planinski predeli nemaju svuda ni dobar signal mobilne telefonije, kao ni interneta. Državnim projektom predviđeno je uvođenje širokopojasnog interneta u šeststo naselja.

"To nije samo pristup brzom internetu, to je pristup i fiksnoj telefoniji, to će omogućiti i razvoj turizma kroz naravno primenu svih elektronskih usluga, svega onoga što zapravo jedan internet velike brzine i protoka vam omogućava", ističe Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dok u ove krajeve ne stigne svuda internet i mobilni signal dobro je u pouzdati se u pomoć meštana i stručnih službi. Tako su ruske turistkinje, nakon što su prespavale u Ivanjici, na put ka Uvcu ispratili spasioci Civilne zaštite.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи