Čomić: Došlo je vreme da se priča i o životnom veku Roma

Ministarka za ljudska i manjnska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas na Svetski dan Roma da Ministarstvo radi i na tome da se što više Roma odazove narednom popisu i slobodno iskaže svoj identitet.

Na skupu u Narodnoj skupštini na kojem je govorio i predsednik parlamenta Ivica Dačić, Čomić je najavila da Ministarstvo priprema društveni dijalog o problemu o kome se mnogo manje govori, a to je da Romi žive u proseku 17 godina kraće nego svi ostali.

Došlo je vreme da se priča i o životnom veku Roma, kao što je sada došlo vreme da se priča o njihovoj vakcinaciji, ili nekim drugim stvarima, rekla je Čomićeva.

"Radimo na tome da što više Roma učestvuje u popisu, da se što više njih izjasni da su Romi", kazala je Čomićeva i dodala da će se lakše praviti politike za njih ukoliko oni sami to predlože.

Kazala je i da je važno da Romi mogu slobodno da iskažu svoje etničko i nacionalno poreklo i svoj identitet, što je svakom pojedincu važno.

Navodi da će Srbija zakonima pobediti na predrasudama zasnovan odnos prema romskoj zajednici i upozorava da u Srbiji i dalje kod većine postoji navika da Rome mogu prezirati i tretirati kao manje vredne.

"Znamo lakše je razbiti atom nego predrasude u ljudskom umu, ali nećemo ih razbijati, hoćemo da zakoni budu primenjeni i da zabranimo ponašanje zasnovano na predrasudama - to je jedini cilj zakonodavstva", rekla je Čomićeva za Tanjug i izrazila uverenje da će lične priče Roma, koje će prikupiti Ministarstvo, pomoći u popravljanju položaja te manjine.

Smatra da bi poboljšanju položaja Roma trebalo da doprinese i popis koji će najverovatnije biti u oktobru naredne godine.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво