Brnabićeva o frilenserima: Uvek sam za razgovor, a ne ultimatum

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je vlada postigla odlično kompromisno rešenje po pitanju naplate poreza frilenserima i da joj je žao što deo njih protestuje.

Ana Brnabić je na konferenciji za novinare govorila o protestu frilensera i istakla da se zalaže za razgovor, a ne ultimatum.

"Mislim da smo naporno radili i postigli rešenje, žao mi je što protestuju. Uvek sam za razgovore, ali ne za ultimatum. Da vidimo šta možemo da uradimo, ali tako da svi građani pred zakonom i institucijama budu jednaki", navela je Brnabićeva odgovarajući na pitanje novinara o protestu frilensera.

Dodaje da je uvek spremna za dodatne razgovore, ali da misli da je država stvarno dala sve od sebe da se nađe kompromisno rešenje, koje je i prihvatilo Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, dok drugo udruženje nije - Udružnje radnika na internetu.

"Ako treba da pričamo, tu sam", poručila je Brnabićeva.

Kaže da je danas kada je izlazila iz skupštine, iako su joj pojedini zviždali i negodovali, prišla okupljnenim frilenserima da ih pozdravi i razgovara sa njima.

Brnabićeva dodaje da je to bilo, sa njene strane, pristojno i ljudsko ponašanje, i da je htela da im kaže da je uvek spremna za razgovore, iako je vlada sa njima mesecima vodila razgovore i dala čak tri predloga da se reši problem neizmirenog poreza.

"Nekorektno je da neko iskoristi moj neki ljudski gest i da kaže kako oni imaju rezultate protesta, jer sam se navodno uplašila nekog i pristajem na razgovor. Poziv na razgovor nije strah već suprotno, pokazatelj odgovornog ponašanja", navela je Brnabićeva.

Objašnjava da je vlada dala zaista kompromisno rešenje frilenserima da svi koji su zarađivali do 467 evra mesečno ne plaćaju ništa i da ne duguju za porez u prethodnih pet godina, dok, na primer, oni koji su zarađivali 600 evra plaćaju 21 evro mesečno.

Dodaje da su predlogom koji je usvojila vlada za izmene Zakona o porezu na dohodak građana otpisani svi porezi i doprinosi do nivoa minimalne zarade.

Brnabićeva kaže da je podignut neoporezivi deo i da su svima koji su zarađivali više od oko 500 evra mesečno umanjene stope i otpisane kamate i drugo, kao i da im je omogućeno da mogu da plate dug u narednih 10 godina.

Dodaje da su frilenseri, takođe, pozvani u radnu grupu da sa vladom zajedno rade na izmenama i dopunama zakona za ubuduće.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво