Sutra počinje proba male mature – zašto su probni testovi uvek teži

Probni završni ispit za osnovce počinje sutra i tokom dva naredna dana polagaće se matematika, srpski odnosno maternji jezik i kombinovani test. Probni završni test uvek je za nijansu teži od konačnog, navodi pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Milan Pašić, dodajući da će se zadaci oslanjati na one koje su se našli u zbirkama objavljenim u januaru.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Milan Pašić podseća da je proba male mature bila predviđena za 26. i 27. mart ali da je zbog epidemijske situacije pomerena za 9. i 10. april.

Pašić uzazuje da je probni završni test uvek za nijansu teži kako bi se povećala pažnja i kod dece i kod roditelja da u vreme do kraja školske godine budu aktivniji.

Apeluje na đake da se ne koriste nedozvoljenim radnjama kao i na nastavnike da im ne pomažu kako se ne bi stvarala lažna slika o njihovom znanju kod njihovih kolega koje organizuju pripremnu nastavu.

Sa druge strane, pozvao je roditelje da ne stvaraju dodatni pritisak na decu.

Na pitanje da li će kriterijum bodovanja biti ublažen, Pašić kaže da je uveren da će i autori, rencenzenti i komisija imati u vidu faktor pandemije.

Sa druge strane, podseća da mala matura obuhvata kompletno gradivo koje su đaci prošli od početka svog školovanja, dodajući da će zadaci u zbirkama koje su izašle u januaru biti slični sa onima koji će biti na testu. 

Govoreći o tome koliko je pandemija promenila odnos prema školi imajući u vidu onlajn nastavu, Pašić kaže da je tu važna uloga roditelja koji treba da pomognu i pruže podršku deci da steknu nove veštine.

Kao pripremu za malu maturu, Pašić savetuje i deci i roditeljima da iskoriste onlajn časove prikazane u prethodnih godinu dana na platformi RTS Planeta kao osnovu i da se za sve nejasnoće obrate predmetnim nastavnicima koji organizuju pripremene časove.

Pored toga što će se rezultati testa tokom sedeće nedelje analizirati na časovima, Pašić je naveo da će naredne subote, 17. aprila od devet do 12 časova na RTS 3 biti prikazana analiza zadataka sa probne male mature, gde će đaci moći dodatno da vide gde su najviše grešili i da steknu neki novi uvid.

Onlajn prijava testa i upis u srednje škole

Navodi da su testovi sveć distribuirani i nalaze se u sefovima direktora škola. Mnistarstvo je pripremilo i video-uputstva za učenike, nastavnike i direktore škola.

Ceo proces upisa biće digitalizovan preko portala mojasrednjaskola.gov.rs koji će od ponedeljka biti u funkciji.

"U okviru tog portala, đaci će moći da se prijave za ispit, da podnesu žalbu posle ispita, popune listu sa školama koje žele da upišu i da na kraju obave upis", naveo je Pašić.

Podsetio je da su završni testovi planirani za 23, 24. i 25. jun, a da će 27. izaći preliminarni rezultati, a 2. jula konačni.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво