Najteža deonica na Koridoru 11 ima 35 mostova, tunelom i kroz planinu

Pandemija nije omela radove na izgradnji deonice auto-puta "Miloš Veliki", od Preljine do Požege. Intenzivno se radi na izgradnji tunela, mostova i saobraćajnica.

Već dve godine kineski građevinari savladavaju složen geografski teren buduće trase auto-puta.

Put premošćava Zapadnu Moravu i Bjelicu, a tunel Laz probija planinu Jelicu.

Građevinski najteža deonica na Koridoru 11 imaće tri tunela i čak 35 mostova i oni čine gotovo trećinu trase duge 30,9 kilometara.

Auto-putem od Preljine do Požege stizaće se za dvadesetak minuta, a put će spojiti Moravički i Zlatiborski okrug.

Vozači se nadaju sigurnijem i bržem putovanju, a spajanje Preljine i Požege auto-putem ekonomski je podsticaj kažu u lučanskoj opštini.

"Mi ove i naredne godine planiramo otkup preko 30 hektara zemljišta koje pretvaramo u modernu industrijsku zonu. I maltene već sada, godinu dana pre završetka auto-puta, vlada veliko interesovanje za industrijsku zonu za građenje proizvodnih kapaciteta i određenih skladišta ", kaže Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Grade se i pristupni putevi, pa će tako Gornji Milanovac biti povezan novom saobraćajnicom sa petljom auto-puta "Miloš Veliki" u Takovu.

"To je jedan izuzetno veliki projekat. Opština Gornji Milanovac je uradila sve što je bilo do nas. Mi sada čekamo Puteve Srbije da nam pošalju zahtev za eksproprijaciju zemljišta, što će krenuti u narednim danima i potpisivanje ugovora sa izvođačom, kako bismo na leto mogli da krenemo sa radovima", napominje Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Danonoćno se radi na izgradnji deonice auto-puta od Preljine do Požege. Nedavno su i kineski graditelji obećali predsedniku Srbije da će radovi biti završeni početkom naredne godine.

"Prihvatio je najkasnije do 6. januara", kazao je tada predsednik Vučić.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво