Studenti proslavljaju svoj Dan uz onlajn druženje

Više od stotinu hiljada akademaca obeležava svoj Dan. I ovaj 4. april drugi put obeležavaju na sasvim drugačiji način nego prethodnih godina - uz kompjutere i mobilne telefone, na društvenim mrežama.

Od 1955. godine, 4. april se obeležava u znak sećanja na studentske proteste 1936. kada je u sukobu studenata i pripadnika profašističke "Organizacije nacionalnih studenata", poginuo Žarko Marinović, student Pravnog fakulteta.

U Srbiji se školuje 230.000 akademaca, a u Beogradu više od 100.000. Već drugu godinu svoj dan obeležavaju vebinarima, kvizovima, a uz poštovanje epidemijskih mera obeležavaju ga u studentskim domovima i fakultetima.

"U saradnji sa Studentskom poliklinimom smo napravili platformu gde će studenti moći da postave sva svoja pitanja lekarima, naravno i aktivna u vezi sa vakcinacijom", rekao je potpredsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Stefan Kovačević.

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Margareta Smiljanić kaže da je najbitnije za studentski život da sada vode rečuna o ponašanju i ponašanju drugih ljudi da bi što pre izašli iz ove situacije i nastavili sa normalnim aktivnostima koje su prekinute prošle godine.

"Ono što smo mi izdejstvovali i dobili preporuku Ministartsva prosvete za to jeste organizacija još jednog ispitnog roka za sve studente i, naravno, još jedan rok za studente koji u međuvremenu budu zaraženi", navela je Margareta Smiljanić.

Na Univerzitetu kažu da veruju da su se studenti navikli na način rada koji traje već godinu dana, a sa druge strane da sa pravom očekuju da će se situacija promeniti.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da se nada da sa započetom akcijom vakcinisanja studenata, za koju su zahvalni državi, da postoji mogućnost i da se studentska populacija vakciniše i da mogu da se obezbede uslovi kako bi se vratili na fakultete.

"Za sada mi još uvek funkcionišemo sa kombinovanom nastavom, gde je najveći deo nastave onlajn za teorijsku nastavu, a za praktični deo nastave se snalazimo kako da izvedemo za dobrobit studenata", istakla je Popovićeva.

U toku je rasprava o Nacrtu zakona o studentskom organizovanju.

"Oni će u većoj meri sada odlučivati o pitanjima koja su od njihovog interesa bilo da se govori o reformi programa, upisnoj politici, i svim ostalim stvarima koje dotiču studentsku populaciju, takođe definisano je da njihovo prisustvo u stručnim i drugim telima bude 20 procenata", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

U maju bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Na Zakon o studentskom organizovanju čeka se 15 godina.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи